Wat is kratom?
Kratom is een kruidenmiddel of extract van de bladeren van de Mitragyna Speciosa. Ook de koffieplant behoort tot deze familie. De naam kratom verwijst naar de kratomplant, maar ook naar het middel dat ervan gemaakt wordt. Kratom kan verschillende effecten hebben. M. speciosa is inheems in Thailand, Indonesië, Maleisië, Myanmar en Papoea-Nieuw-Guinea, waar het al eeuwen in traditionele geneesmiddelen wordt gebruikt.
Verschillende soorten kratom
Er bestaan verschillende soorten kratom, die ook allemaal een andere werking kunnen hebben. Sommige soorten kratom zijn vernoemd naar de plek waar ze vandaan komen (Borneo kratom, Bali kratom etc.), en andere soorten zijn weer vernoemd naar bepaalde eigenschappen van de plant. Bovendien kun je ook nog kiezen welke vorm je het meest prettig vindt: ga je bladeren gebruiken, poeders, extracten of tincturen? Kratom kan worden gerookt, gekauwd of als thee worden gedronken. Laatstgenoemde manier staat toch wel bekend als de meest smakelijke manier.
Extra tip: lege capsules
Heb je moeite met minder prettige smaken, en vind je kratom écht niet lekker? Dan kun je ook lege capsules kopen, en je kratom op deze manier innemen. Zo proef je er niets van, maar bereik je wel hetzelfde effect.
De effecten van kratom
In landen als Thailand en Maleisië schijnt al eeuwen op de kratombladeren te worden gekauwd, als alternatief voor opium. Kratom kent verschillende effecten, waardoor het lastig is om van tevoren te voorspellen waar je mee te maken krijgt als je het gebruikt. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt als genotmiddel, als verdovend middel of recreatieve drug. Sommige mensen gebruiken het tegen diarree, of als behandeling voor opiumverslaving. Het effect dat je wilt bereiken bepaalt welke soort kratom en welke dosering je kiest. Veel mensen vragen zich af of kratom verslavend is. Als je kratom op een verantwoorde manier gebruikt, en bijvoorbeeld niet iedere dag, dan is er zo goed als geen verslavingsrisico.
Gebruikersrapporten tonen aan dat de effecten van Kratom variëren, afhankelijk van de gebruikte dosis. Lagere doses leveren een cafeïne-achtig stimulerend effect op. Hogere doses produceren opiaatachtige effecten zoals pijnverlichting, sedatie en euforie. Kratom bestaat zoals vermeld in verschillende vormen met elk ook weer verschillende kenmerken, sommige meer opiaatachtig dan andere.
De effectiviteit van de kratom is tevens afhankelijk van de hoeveelheid actieve alkaloïden in de bladeren. Dit is op zijn beurt weer afhankelijk van een aantal andere factoren, zoals onder andere de locatie van de boom. Wanneer bomen worden gekweekt in Zuidoost-Azië, zijn de niveaus over het algemeen hoger, maar wanneer ze elders worden gekweekt (zelfs in kassen), dan zijn de niveaus meestal laag of soms zelfs compleet afwezig.
Stimulerende en sedatieve effecten
Kratom kent niet slechts één werkzaam effect. De bladeren kunnen namelijk zowel stimulerend als kalmerend werken, afhankelijk van de gebruikte dosis. Daarnaast is het zelfs mogelijk dat de twee effecten tegelijkertijd optreden, wat ervoor zorgt dat de gebruiker zowel energiek als ontspannen is. Kratom is daarnaast aanzienlijk meer stimulerend dan dat van traditionele opioïden, waaronder oxycodon, heroïne en codeïne.
Euforie
Ga je voor een hogere dosis, dan bestaat er een grote kans dat er een sterk gevoel van euforie wordt bereikt. Het euforische gevoel is echter minder sterk dan de euforie van opioïden als heroïne en oxycodon. Gebruikers rapporteren gevoelens als intens lichamelijk comfort, warmte, liefde en tevredenheid. Het is één van de grootste redenen waarom gebruikers kratom gebruiken.
Pijnverlichting
Kratom kan voor een sterke pijnverlichting zorgen. Sommige gebruikkers nemen specifiek voor deze werking hoge doses kratom, zodat de effecten van pijn in het lichaam sterk verlicht worden.
Mogelijke kratom bijwerkingen en risico’s
Kratom kent eigenlijk zeer weinig nadelen en bijwerkingen. Kratom bijwerkingen die wel eens worden genoemd zijn hoofdpijn, lichte misselijkheid, vaker moeten plassen en soms constipatie. Deze klachten verdwijnen relatief snel weer. Toch is het gebruik niet zonder risico’s. Dit wil zeggen: bestuur geen zware machines, ga niet autorijden en onderneem geen andere (mogelijk) gevaarlijke activiteiten als je kratom hebt gebruikt.
Je kunt van enorm veel energie opeens omslaan naar een enorm slaperige mood, waardoor je inschattingsvermogen en alertheid beïnvloed kunnen worden. Wees hierop voorbereid. Kratom wordt afgeraden voor (mogelijk) zwangere vrouwen en kinderen onder de 18 jaar. Ook het combineren van kratom met andere genotsmiddelen of medicijnen is iets wat we zeker niet aanraden.
Hoe wordt kratom gebruikt?
Kratombladeren kauwen
Traditioneel worden verse of gedroogde kratombladeren gekauwd. De hoeveelheid bladeren die moet worden gekauwd om optimale effecten te veroorzaken, is vrij hoog. Kratombladeren zijn echter erg bitter en dit zorgt ervoor dat veel gebruikers deze methode toch overslaan.
Kratom-thee
Een andere populaire vorm van het gebruik van Kratom is door het maken van zogenaamde Kratom-thee. De geplette kratombladeren – of kratom in poedervorm – wordt met kokend water overgoten zodat de aanwezige alkaloïden uit de bladeren wordt geëxtraheerd. Net als de bladeren zelf is ook kratomthee erg bitter, dus veel gebruikers voegen smakelijke stoffen toe als honing of citroensap om de bittere smaak te maskeren.
Direct doorslikken
Bij deze methode wordt het gemalen kratompoeder achterin de keel gestopt en direct weggespoeld met water of een ander drankje. Kratompoeder is echter redelijk waterafstotend, wat ervoor zorgt dat een deel van de poeder waarschijnlijk zelfs na het wegspoelen achterblijft in de keel, wat weer resulteert in een bittere smaak in de mond.
Kratom in gelatinecapsules
Wil je de bittere en onaangename smaak van kratom volledig vermijden, dan is het innemen van kratom in gelatinecapsules een prima idee. Dit wordt normaal gedaan met behulp van een machine voor het maken van capsules, zodat veel capsules in één keer kunnen worden gevuld. Sommige gebruikers houden er niet van om een grote hoeveelheid capsules te slikken tijdens het doseren, maar het toevoegen van je kratom in een capsule is een effectieve methode wanneer je de bittere smaak van kratom niet kunt verdragen.
Heb je vragen over de soorten kratom in onze webshop, of over het
gebruik ervan? Neem dan gerust even contact met ons op, via support@dutch-smart.nl of 085-7827555.