1. Home
  2. Salvia Divinorum
  3. Salvia Divinorum

Salvia Divinorum

Salvia Divinorum is een kruid dat wordt verkocht in de vorm van bladeren of extracten. Het is een goed te doseren middel dat je op diverse manieren kunt gebruiken.

Wat is Salvia Divinorum

Salvia Divinorum is een buitengewoon visionair kruid dat niet wordt gezien als een recreatieve drug. Het produceert een diepe introspectieve staat van bewustzijn die als nuttig kan worden beschouwd voor meditatie en zelfreflectie. De effecten ervan zijn uniek en kunnen niet worden vergeleken met de effecten van andere geneesmiddelen en zijn over het algemeen redelijk intens te noemen. Bij het beoordelen van de intensiteit van de salvia trip wordt gebruik gemaakt van een zogenaamde Salvia Experiential Rating Scale.

Het kruid is lid van de mintfamilie dat in het zuiden van Mexico wordt gevonden. Het belangrijkste actieve ingrediënt in salvia, salvinorine A, verandert de chemie in de hersenen en veroorzaakt krachtige hallucinaties. De effecten duren meestal minder dan 30 minuten, maar kunnen erg intens en beangstigend zijn. De bladeren, stengels of zaden kunnen in het merendeel van de wereld vrij worden gekocht en in pijpen of bongs worden gerookt en in drankjes worden gegoten of worden ingeslikt. De bladeren kunnen worden gekauwd, of het plantaardige materiaal kan worden verdampt en ingeademd om hallucinogene effecten te produceren.

Salvia wordt beschouwd als een van de meest krachtige, natuurlijk voorkomende hallucinogenen. Het produceert effecten die kunnen bestaan ​​uit veranderde percepties, vervormde realiteit, visuele en auditieve hallucinaties, een verlies van controle over lichaamsbewegingen en zelfs angsten. Net als andere hallucinogene geneesmiddelen wordt salvia meestal niet als verslavend beschouwd; regelmatig gebruik van de stof wordt echter afgeraden.

Geschiedenis van Salvia Divinorum

De geschiedenis van de plant is niet goed bekend en er is geen definitief antwoord op de vraag naar de oorsprong ervan.

Salvia divinorum is inheems in de Sierra Mazateca in Oaxaca, Mexico, waar het nog steeds wordt gebruikt door de Mazatec. Dit gebeurt voornamelijk om sjamanistische visies in de context van genezing of waarzeggerij te vergemakkelijken. Het kruid is een van de verschillende soorten met hallucinogene eigenschappen die ritueel worden gebruikt door Mazatec-sjamanen. In hun rituelen gebruiken de sjamanen alleen verse S. divinorum- bladeren. Ze zien de plant als een incarnatie van de Maagd Maria en beginnen het ritueel met een aanroep tot Maria, Sint Petrus, de Heilige Drie-eenheid en andere heiligen.

Salvia divinorum werd voor het eerst opgenomen in druk door Jean Basset Johnson in 1939 terwijl hij het sjamanisme van Mazatec bestudeerde. Hij documenteerde later het gebruik ervan en rapporteerde de effecten ervan via persoonlijke getuigenissen. Het was pas in de jaren 1990 dat het psychoactieve mechanisme werd geïdentificeerd door een team onder leiding van Daniel Siebert.

Hoe kun je Salvia Divinorum gebruiken?

Salvia Divinorum wordt in Mexico gezien als een heilig middel. Het werd vroeger gebruikt door medicijnmannen, vanwege de sterke hallucinaties die je kunt krijgen van het kruid. Je kunt Salvia Divinorum op verschillende manieren gebruiken

Welke manier je kiest, hangt af van de vorm die je hebt en het effect dat je wilt. Sommige mensen kiezen voor het pruimen: je rolt de bladeren dan samen tot een soort sigaar, waar je vervolgens op kauwt. Je kunt de bladeren ook roken, met behulp van een bong of pijp. Als je kiest voor roken, heb je over het algemeen minder bladeren nodig dan wanneer je gaat pruimen. Toch, als je Salvia Divinorum voor de eerste keer gebruikt, kan pruimen prettiger zijn. De trip komt dan langzamer op, houdt iets langer aan en verloopt iets rustiger. Wanneer je geen ervaring hebt met Salvia Divinorum, kun je het beste beginnen met het 5x extract. Anders kun je ook kiezen voor 10x, 15x, 20x, 30x of voor de extreme 40x.

Wel is het zo dat de effecten van Salvia Divinorum sterk kunnen variëren: soms voel je weinig, maar het kan ook zo zijn dat er kort na het roken ineens een heftige trip komt opzetten.

De effecten van Salvia Divinorum

Ga je (voor de eerste keer) het Salvia Divinorum extract tot je nemen, dan is het verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Zoals gezegd kunnen de effecten voor iedereen anders zijn. Wat jouw buurman voelt na het gebruiken van Salvia Divinorum, hoeft bij jou niet hetzelfde te zijn. Bovendien zijn de effecten van Salvia Divinorum niet zo langdurig als een normale trip. Hieronder een aantal voorbeelden van effecten die je zou kunnen krijgen als je het extract gebruikt:

  • Alles tweedimensionaal zien
  • Buiten het lichaam treden
  • Het ontmoeten van wezens
  • De ruimte en tijd op een hele andere manier ervaren
  • Het gevoel te hebben terug te reizen in de tijd
  • Een stoned gevoel
  • Levendige hallucinaties

Meestal voelen mensen zich helder en mentaal verfrist na een ervaring met Salvia. Af en toe ervaren sommige mensen milde hoofdpijn na het roken van Salvia. Het lijkt erop dat dergelijke hoofdpijn het gevolg is van door rook veroorzaakte irritatie in de luchtwegen van de neus. Zoals tabaksrook is ook de rook van salvia waarschijnlijk irriterend voor de longen.

De intensiteit van de trip

Salvia kan door verschillende gebruikers op verschillende manieren worden ervaren. Liefhebbers van het kruid hebben om deze reden de zogenaamde Salvia Experiential Rating Scale ontworpen: een gradatiesysteem om de trip te kunnen beoordelen middels zes verschillende niveaus. Hierbij komen de zes letters van het acroniem S.A.L.V.I.A overeen met de oplopende niveaus van intensiteit.

Niveau 1: Subtiele effecten

Het allereerste niveau is het niveau met de lichtste intensiteit. De gebruiker ervaart wel dat er ‘iets’ gebeurt, maar kan niet bepaald zeggen wat ditgene nou is. In sommige gevallen worden er gevoelens van ontspanning en toename van sensuele waardering opgemerkt. Dit zachte niveau wordt door sommigen als nuttig bevonden voor meditatie, maar ook voor het vergroten van seksueel genot.

Niveau 2: Andere waarnemingen

Tijdens dit niveau van intensiteit is er sprake van een gewijzigde perceptie van de wereld om de gebruiker heen. Kleuren en texturen zijn hierbij over het algemeen meer uitgesproken, maar ook wordt muziek anders waargenomen. Ook is er sprake van verandering in perceptie op gebied van diepte. Zo kan een gang bijvoorbeeld veel langer of juist veel korter lijken. Tegelijkertijd kan ook het geheugen in dit niveau al worden beïnvloed.

Niveau 3: Licht visionaire staat

In dit stadium wordt de trip steeds intenser en heftiger. In dit niveau ervaart de gebruiker lichte visoenen, maar ook zogenaamde minihallucinaties. Er is sprake van visuals wanneer de ogen gesloten zijn, zoals fractale patronen, geometrische vormen en visoenen an objecten of ontwerpen. De afbeeldingen hebben doorgaans twee dimensies. Wanneer de ogen geopend zijn, ervarrt de gebruiker visuele effecten die over het algemeen vaag en vluchtig zijn. Op dit niveau worden visioenen en hallucinaties wel ervaren, maar worden ze niet verward met de realiteit.

Niveau 4: Vitale visionaire staat

Complexe schijnbaar echte driedimensionale scènes komen voor in dit niveau. Soms zijn er stemmen te horen. Wanneer de gebruiker de ogen geopend heeft, zal de conceptuele realiteit nog niet compleet verloren zijn, maar met de ogen gesloten zal dit veel sneller het geval zijn. Het gevolg: het binnentreden van een heuse droomstaat. Gebruikers rapporteren reizen naar andere landen en zelfs planeten, maar ook ontmoetingen met buitenaardse entiteiten of het reizen door de tijd.

Niveau 5: Immaterieel bestaan

Op dit moment is de gebruiker zich niet langer bewust van zijn eigen lichaam. Bewustzijn blijft en sommige denkprocessen zijn nog steeds helder, maar men raakt volledig betrokken bij interne ervaring en verliest alle contact met de conceptuele realiteit. Men ervaart contact met het goddelijke, een universeel bewustzijn of zelfs het fuseren met andere objecten. Op dit niveau is het onmogelijk om te functioneren in de conceptuele realiteit en is de aanwezigheid van een nuchter persoon gewenst. Voor de gebruiker kan het fenomeen angstaanjagend of uiterst aangenaam zijn; maar voor een externe waarnemer zal het individu verward of gedesoriënteerd lijken.

Niveau 6: Amnesische staat

In het laatste en meest intense niveau van salviagebruik is de gebruiker zijn bewustzijn compleet verloren of kan hij zich later niet herinneren wat hij heeft ervaren. Het individu kan vallen, bewegingloos blijven of ronddwalen. Sommige gebruikers zullen beginnen te slaapwandelen en wonden kunnen worden toegebracht zonder dat de gebruiker deze pijn ervaart. Bij het ontwaken is de gebruiker tevens in de meeste gevallen compleet vergeten wat hij heeft ervaren in deze staat van trance.

Hoe snel werkt het

Wanneer Salvia wordt gerookt, komen de effecten zeer snel aan, in minder dan een minuut. De effecten pieken zo’n 5-6 minuten en vervagen dan gedurende nog eens 20-30 minuten.

Als het wordt gekauwd, komen de eerste effecten binnen ongeveer 15 minuten aan en ontwikkelen de effecten bij maximale capaciteit zich binnen 30 minuten na inname. De maximale effectcapaciteit duurt over het algemeen van 30 minuten tot een uur en neemt vervolgens geleidelijk af in een andere periode van 30 minuten tot een uur.

Wanneer salvia als een tinctuur wordt ingenomen door het in de mond te houden, beginnen de effecten na 10-15 minuten en ontwikkelen ze zich snel bij tot een piek die zo’n 20 tot 40 minuten aanhoudt. De effecten nemen vervolgens geleidelijk af over een periode van 30 minuten tot een uur.

Bijwerkingen van Salvia Divinorum

Salvia wordt beschouwd als een dissociatieve drug die zogenaamde ‘out-of-body’ type ervaringen kan veroorzaken, waardoor mensen oncontroleerbaar kunnen lachen en dingen zien, horen of voelen die er niet zijn. Andere bijwerkingen zijn veranderende waarnemingen van kleuren of vormen, moeite met spreken, lijden aan kort geheugenverlies en andere cognitieve problemen, misselijkheid, koude rillingen, een onregelmatige hartslag of duizeligheid en verlies van controle over motorfuncties.

Waar hou je rekening mee bij het gebruiken van Salvia Divinorum?

Als je Salvia Divinorum gaat gebruiken, kun je je dus behoorlijk anders voelen dan normaal. Daarom is het prettig dat er iemand bij je is als je het gaat gebruiken, iemand die het zelf niet gebruikt op dat moment. Het moet bovendien iemand zijn die je vertrouwt, dit geeft rust en geruststelling. Je moet er ook voor zorgen dat je je op een comfortabele plek bevindt, waar je lekker kunt zitten of liggen. Kortom: creëer voor jezelf omstandigheden waarbij jij je goed voelt.

Omdat Salvia Divinorum perceptie en gedrag kan veranderen, wordt sterk afgeraden het te gebruiken in een openbare omgeving. Wanneer de effecten intens zijn, dompelen mensen zich over het algemeen onder in een soort interne slaap in een visionaire bewustzijnsstaat. Soms bewegen mensen in deze toestand alsof ze aan het slaapwandelen zijn. Om deze reden wordt sterk aangeraden altijd een nuchter aanwezige persoon te hebben hebben wanneer hoge doses worden gebruikt. De verzorger moet er zijn om ervoor te zorgen dat er niets gevaarlijks gebeurt, gezien ongelukken met Salvia Divinorum vrij regelmatig voorkomen.

Is Salvia Divinorum verslavend?

Hoewel salvia wel interactie heeft met sommige van de opioïde receptoren in de hersenen, werkt het blijkbaar anders dan andere geneesmiddelen. Daarom wordt het verslavende karakter ervan, evenals andere mogelijke bijwerkingen op de lange termijn, nog onvoldoende onderzocht en is deze mogelijk relatief onbekend. Het lijkt erop dat het regelmatig en continu nemen van salvia een tolerantie voor het medicijn kan veroorzaken. Het gebruik van andere medicijnen of alcohol tegelijk met salvia kan alle risicofactoren van alle stoffen verhogen en mogelijk ook een kruistolerantie voor andere medicijnen veroorzaken.

Heb je vragen over Salvia Divinorum of het gebruik ervan? Neem dan gerust even contact met ons op! Wil je nóg meer lezen over Salvia Divinorum? Lees dan ook ons blogartikel.

Laatste update 8 december 2019

Gerelateerde artikelen

Vond je dit artikel nuttig?

Need Support?
Can’t find the answer you’re looking for? Don’t worry we’re here to help!
Contact Support