Spirulina

Spirulina is een biomassa van zogenaamde cyanobacteriën, beter bekend als blauwgroene algen. Spirulina wordt wereldwijd gebruikt als voedingssupplement en het wordt over het algemeen gezien als een superfood vanwege de hoge mate van gezonde voedingsstoffen en zijn rijkdom aan vitamines, mineralen en eiwitten. Veel mensen zien spirulina als misschien wel het meest gezonde supplement ter wereld.

Spirulina is een cyanobacterie met weinig calorieën die wereldwijd bekend staat als blauwachtige groene algen. Het zijn eigenlijk fotosynthetische prokaryotische bacteriën, dat wil zeggen, bacteriën die fotosynthese produceren.

De geschiedenis van Spirulina

Blauwgroene algen zijn een groep levensvormen die ongeveer 3,0 miljard jaar geleden op de aarde verschenen, en spirulina behoort tot deze groep. Spirulina heeft sindsdien tot op heden zonder veel evolutie overleefd en vertoont daarom nog steeds primitieve kenmerken, maar het is een bloeiende levensvorm met een extreem hoge vitaliteit.

De blauwgroene algen zijn in staat om de in water opgeloste kooldioxide op te nemen, wat leidde tot de vorming van de ozonlaag rond de aarde. Dit leidde tot de afname van de hoeveelheid ultraviolette straling die het aardoppervlak bereikt, waardoor een aardeomgeving ontstaat die geschikt is voor planten en dieren om te kunnen leven. Met andere woorden: deze spirulina is er mede verantwoordelijk dat wij hier vandaag de dag zijn.

De Verenigde Naties hebben onderzoek gedaan naar de mogelijke manieren om de opkomende bevolkingsexplosie en het daaruit voortvloeiende voedseltekort te bestrijden. UNIDO (Organisatie voor Industriële Ontwikkeling van de Verenigde Naties) heeft in 1980 een verklaring afgegeven waarin staat dat “spirulina in de toekomst uitstekend voedsel zal worden.”

Het is bekend dat de Azteken al gebruik maakten van spirulina vanwege zijn bijzondere krachten. Spirulina was tot de 16e eeuw een voedselbron voor de Azteken en andere Meso-Amerikanen. De Azteken noemden het “tecuitlatl”.

Toch was het NASA die het de alg populair maakte. NASA (National Aeronautics and Space Administration) en JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) hebben gezamenlijk een onderzoeksprogramma opgezet om een ​​levensondersteunend systeem te creëren waarmee mensen voor onbepaalde tijd in een gesloten ruimte kunnen overleven. Spirulina zou daar een onderdeel van worden.

Spirulina werd ooit geclassificeerd als een plant vanwege ‘zijn rijkdom aan plantenpigmenten en zijn vermogen tot fotosynthese’, aldus een studie gepubliceerd in het tijdschrift Cardiovascular Therapeutics. Nieuw begrip van zijn genetica, fysiologie en biochemische eigenschappen zorgde er echter voor dat wetenschappers het nu meer zien als een bacterie.

De voedingswaarden van Spirulina

Spirulina is een geweldige bron van andere voedingsstoffen waaronder vitamines B-1 (thiamine), B-2 (riboflavine), B-3 (nicotinamide), B-6 (pyridoxine), B-9 (foliumzuur), vitamine C, vitamine D, vitamine A en vitamine E. Het is ook een bron van kalium, calcium, chroom, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, selenium, natrium en zink.

Spirulina wordt wereldwijd gezien als één van de gezondste producten. Het is enorm rijk aan eiwitten: ongeveer 70 procent van zijn massa is eiwit. Het is een van de weinige plantaardige voedingsmiddelen die als een “compleet eiwit” worden beschouwd, wat betekent dat het de aminozuren bevat die je lichaam nodig heeft maar niet zelf kan aanmaken.

Een ander groot voordeel van spirulina is dat het enorm rijk is aan bètacaroteen. Beta-caroteen is erg belangrijk voor ons omdat het een rol speelt bij zoveel lichaamsfuncties, waaronder de gezondheid van ogen, huid en longen. Een deel van dit gebeurt via zijn vermogen om te worden omgezet in vitamine A in het menselijk lichaam. Naast bètacaroteen is het middel ook een goede bron van vitamine K, een voedingsstof die een grote rol speelt bij de bloedstolling en de gezondheid van de botten.

Antioxidanten

Daarnaast is spirulina rijk aan antioxidanten. Antioxidanten zijn krachtige stoffen die onze cellen beschermen tegen schade door zogenaamde vrije radicalen. Deze vrije radicalen kunnen in het lichaam zorgen voor cel- en DNA-schade die leidt tot kanker, hartziekten en andere chronische ziekten.

Een voorlopige studie van Spirulina’s antioxiderende effecten, dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition and Cancer, testte het supplement bij 87 mensen in Kerala, India, die regelmatig zogenaamde paan-tabak kauwden. Deze tabak zorgt voor een verhoogd risico op orale kanker, die ook wel leukoplakie wordt genoemd. In de loop van een jaar zag 45 procent van de tabaksgebruikers die dagelijkse Spirulina- supplementen slikten een volledige regressie van beschadigd weefsel. Slechts 7 procent van de mensen in de placebogroep zag een volledige regressie.

Spirulina bevat kleine hoeveelheden van bijna elke voedingsstof, inclusief vitamines, mineralen en vetzuren. Als je naar de voedingsstoffen in spirulina kijkt, is het per gram een ​​van de meest voedzame voedingsmiddelen die wereldwijd beschikbaar zijn. Het is dan ook een gemakkelijke manier om de voedingswaarde van uw dieet te verhogen.

De alg kan tevens het lichaam helpen bij het wegspoelen van gifstoffen, inclusief zware metalen: Spirulina is zo krachtig dat het soms wordt gebruikt als een natuurlijk waterfilter, dat lood, kwik en andere ernstig schadelijke gifstoffen buiten houdt. De reden waarom het zo goed werkt, is omdat het eiwitten en peptiden bevat die bijzonder goed zijn in het binden aan de gifstoffen en deze uit het lichaam afscheiden. Op die manier worden ze niet opgenomen in je bloedbaan en banen ze hun weg uit je systeem.

Spirulina tegen ondervoeding

Gezien het rijke voedingsprofiel hebben wetenschappers die ondervoeding onderzoeken belangstelling veel getoond voor Spirulina. Verschillende studies keken naar de effecten van het middel bij ondervoede bevolkingsgroepen, waaronder zwangere vrouwen en kinderen in ontwikkelingslanden.

Een dergelijke studie, gepubliceerd in Maternal and Pediatric Nutrition in 2016, omvatte 87 ondervoede en bloedarme kinderen jonger dan 5 jaar uit Gaza. Onderzoekers gaven de helft van de kinderen gedurende drie maanden vitamine- en mineralen-supplementen en de helft Spirulina- supplementen. De kinderen die Spirulina kregen, zagen aanzienlijk meer verbetering in gewicht en lengte, ferritine- en ijzerniveaus en hemoglobinevolume dan bij kinderen die regelmatig vitamine- en mineraalsupplementen kregen. Een onderzoek uit 2015, dat werd gepubliceerd door Nutrition Journal, keek ook naar de effecten van Spirulina-suppletie bij bijna 200 ondervoede HIV-positieve personen in Kameroen. Bij dit onderzoek werden vergelijkbare positieve effecten opgemerkt.

Spirulina en cholesterol

Verschillende onderzoeken naar de effecten van Spirulina op cholesterol en triglyceriden hebben aangetoond dat Spirulina gunstig zou kunnen zijn. Een onderzoek dat werd gepubliceerd in Annals of Nutrition and Metabolism toonde aan dat het middel een significante verlaging van cholesterol veroorzaakte. Een andere studie, gepubliceerd in het Jorunal of Sciene of Food and Agriculture, liet vergelijkbare resultaten zien. 52 volwassenen in de leeftijd tussen de 37 en 61 met een hoog cholesterol werden hierbij onderzocht. Deelnemers aan de studie namen gedurende 12 weken 1 gram Spirulina- supplementen per dag en gaven aan het begin en einde van de studie nuchtere bloedmonsters. Tegen het einde van het experiment waren de gemiddelde niveaus van triglyceriden, totaal cholesterol en het potentieel schadelijke LDL-cholesterol sterk afgenomen.

Spirulina voor sporters

Bepaalde antioxidanten in spirulina zoals phycocyanine kunnen vooral voor sporters van pas komen door het metabolisme te veranderen en spiercellen te beschermen tegen schade. Waarschijnlijk is een van de grootste voordelen van spirulina voor sporters het hoge gehalte aan antioxidanten. Atleten die meer antioxidanten consumeren, kunnen hun spieren mogelijk sneller laten herstellen en zorgen voor een verhoogde bloedtoevoer naar de spieren. Ook hebben zij minder vaak chronische ontstekingen.

Uit een studie in het tijdschrift Medicine and Science in Sports and Exercise bleek dat negen redelijk geschikte vrijwilligers die gedurende een maand 6 gram spirulina gebruikten, langer konden lopen voordat ze vermoeid werden. Ook verbrandden ze meer vet tijdens hun workouts. Toch zijn meer grootschalige studies nodig voordat we verklaren dat spirulina de sleutel is om je workouts een boost te geven.

Hoe kun je spirulina eten?

Spirulina kan op verschillende manieren worden genuttigd. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt als een geheel voedingsmiddel of als supplement in tablet-, capsule- of poedervorm. Het simpelweg doorslikken van het poeder is niet echt een optie, omdat het erg droog is en een unieke smaak heeft die even wennen is. Je kunt het echter wel toevoegen aan een glas eiwitshake, water of sinaasappelsap, maar wees voorbereid om te zien dat zowel je drankje als je tanden donkergroen van kleur worden! Na een paar slokken water komt dat echter weer helemaal goed.

Het kopen van goede kwaliteit spirulina is van cruciaal belang. Omdat spirulina een alg is, kan het net als elke zeevruchten worden aangetast door gifstoffen in de oceanen. Bij Dutch Smart ben je altijd verzekerd van de juiste kwaliteit voedingsstoffen.

In de webshop van Dutch Smart verkopen wij Spirulina in poedervorm. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt tussen de 2 en 5 gram per dag.

Laatste update 8 augustus 2019

Gerelateerde artikelen

Vond je dit artikel nuttig?

Need Support?
Can’t find the answer you’re looking for? Don’t worry we’re here to help!
Contact Support