Een bong is een speciaal type waterpijp dat over het algemeen wordt gebruikt voor het roken van cannabis, hasj, tabak en andere kruidensubstanties. Kijkende naar constructie en functie is een bong vergelijkbaar met een waterpijp, behalve dat deze – in de meeste gevallen – kleiner en vooral meer draagbaar. Een bong is opvallend vanwege de dikte van de pijp. Zo kan er extra veel rook in de bong, waardoor je al snel een sterk effect krijgt. Beginners hoeven maar één of twee keer de rook uit de bong in te ademen om een hele tijd stoned te zijn.
De geschiedenis van de bong
Opgravingen van een Koergan in Rusland in 2013 brachten aan het licht dat Scythische stamhoofden 2400 jaar geleden gouden bongs gebruikten om cannabis en opium te roken. De Kurgan werd ontdekt toen bouwvakkers land aan het opruimen waren voor de aanleg van een hoogspanningsleiding.
Het gebruik van een bong om te roken werd in China geïntroduceerd tijdens de late Ming-dynastie (16e eeuw). Tegen de Qing-dynastie werd het de meest populaire methode om tabak te roken, maar werd minder populair sinds het tijdperk van de Republiek. Hoewel de waterpijp en bong gewoonlijk gebruikt werd door gewone mensen, is bekend dat de waterpijp de voorkeur heeft gehad van keizerin-weduwe Cixi over snuifflesjes of andere innamemethoden. Volgens het Imperial Household Department werd ze begraven met minstens drie pijpjes; sommige van haar collecties zijn te zien in het Palace Museum.
De waterpijp die sinds de Qing-dynastie werd gebruikt kan worden onderverdeeld in twee soorten: de zelfgemaakte bamboe waterpijp, meestal gemaakt en gebruikt door boeren, en een meer elegante metalen versie die werd gebruikt door Chinese handelaren, stedelingen en mensen van adel. Metalen gebruiksvoorwerpen zijn meestal gemaakt van brons of messing, de nobele versie van zilver en zelfs versierd met juwelen.
Het gebruik van een bong
Tegenwoordig wordt de bong bijna altijd gebruikt om softdrugs, zoals hasj en wiet, mee te roken. De grootste reden om een waterpijp te gebruiken, is omdat deze rook kan filteren en koelen. Dit zorgt voor een soepele rook, anders dan wanneer je een joint zou roken. Zelfs als er veel rook wordt blijft het gevoel soepel. Er is overigens geen juiste manier om cannabis te consumeren, laat staan om het te roken. De meeste mensen die cannabis consumeren proberen verschillende manieren uit.
Een bong kan in principe worden gemaakt van alles wat luchtdicht is en zorgt ervoor dat de rook via de kom, de steel en vervolgens de buis omhoog komt. Nadat de kom is gevuld met het gewenste kruid naar keuze – vaak cannabis -, wordt deze aangestoken en plaatst de gebruiker zijn mond op het mondstuk en inhaleert hij de rook die door het water wordt gefilterd. De gebruiker inhaleert met flink wat kracht waardoor bellen die de rook bevatten door het water beginnen te komen.
Er is vaak een mechanisme aanwezig waardoor extra verse lucht de buis kan binnendringen die dientengevolge de rook naar boven en uit de buis duwt. Dit onderdeel kan op veel manieren worden gemaakt, maar komt meestal in de vorm van een gat in het onderste deel van de bong. Dit gat wordt bedekt met de vinger tijdens het roken totdat de gebruiker bijna buiten adem is en de buis vol zit met rook. Vervolgens haalt de gebruiker zijn vinger van het gat, waardoor alle rook naar boven wordt geduwd en uiteindelijk kan worden geïnhaleerd.
De algemene grootte en vorm van je bong beïnvloedt de algehele ervaring op verschillende manieren rechtstreeks. Van de weerstand (totaal weerstandsniveau tijdens inademen) tot het comfortniveau en de temperatuur van de rook. Elk element van een waterpijp biedt een iets ander voordeel.
De voordelen van een bong
De bong heeft een aantal voordelen. De grootste is dat het ervoor kan zorgen dat deeltjes die zwaarder en wateroplosbaar zijn, door het water worden gefilterd en dus niet door het water komen en door de gebruiker worden ingeademd.
Een studie van het Amerikaanse NORML, de Nationale Organisatie voor de Hervorming van Marihuana-wetten, meldt dat ongefilterde rook ervoor zorgt dat witte bloedcellen in holle holtes van de longen, alveolaire macrofagen, minder resistent worden tegen het bestrijden van bacteriën.
Diezelfde studie suggereert ook dat mensen die bongs gebruikten, minder carcinoom hadden dan mensen die geen bongs gebruikten, of mensen die sigaretten, sigaren en gewone pijpjes rookten. Deze verschillende aspecten en vergelijkingen tonen aan dat gefilterde rook uit een bong of waterpijp minder schadelijk is dan ongefilterde rook vanuit andere apparaten, omdat waterpijpen en bongs enkele giftige componenten uit de rook verwijderen die anders wel aanwezig zijn.