Cannabis

Cannabis is de meest gebruikte drug in ons land en wordt doorgaans ook wel marihuana of wiet genoemd. De plant waaruit marihuana en hasj wordt verkregen, is cannabis sativa. Het groeit in het wild in veel van de tropische en gematigde gebieden van de wereld. De krachtigste actieve stof in cannabis is THC.

De cannabisplant

De cannabisplant werd duizenden jaren in verschillende culturen over de hele wereld gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder medicinaal. De plant heeft verschillende actieve ingrediënten, cannabinoïden genaamd. Deze cannabinoïden hebben meer dan 60 verschillende functies, waarvan sommige reeds zijn ontdekt, maar waarvan de meeste niet duidelijk is wat hun doel of functie zijn. De bekendste en meest psychoactieve ervan is THC, maar ook CBD wordt in de hele wereld steeds populairder.

Cannabis wordt in drie hoofdvormen gebruikt: marihuana, hasj en olie. Marihuana wordt gemaakt van gedroogde bloemen en bladeren van de cannabisplant. Het is de minst krachtige van alle cannabisproducten en wordt meestal gerookt of verwerkt tot eetbare producten zoals koekjes of brownies. Hasj wordt gemaakt van de hars van de cannabisplant. Het wordt gedroogd en in kleine blokken geperst en gerookt. Het kan ook aan voedsel worden toegevoegd en worden gegeten. Wietolie, het krachtigste cannabisproduct, is een dikke olie verkregen uit de plant. Het wordt ook gerookt.

Waarom wordt cannabis gebruikt

De meeste mensen die cannabis gebruiken, doen dit om een ​​gevoel van milde euforie en ontspanning te ervaren, vaak aangeduid als een ‘high’. Cannabis veroorzaakt veranderingen in de gemoedstoestand van de gebruiker en beïnvloedt ook de manier waarop zij de omgeving denken en waarnemen, bijvoorbeeld dagelijkse activiteiten zoals televisie kijken en naar muziek luisteren kunnen veranderd en intenser worden.

Cannabis verandert hoe je denkt en sommige mensen zeggen dat het hen een ander perspectief op dingen geeft. Het heeft invloed op je oordeel en mensen denken vaak dat gesprekken of gedachten die ze hebben (goed of slecht) veel dieper of belangrijker zijn als ze stoned zijn dan in een nuchtere staat. Cannabis kan sommige mensen laten giechelen en spraakzaam maken, en andere mensen paranoïde, verward en angstig. De effecten ervan verschillen per persoon en de status waarin diegene zich bevindt.

Is cannabis verslavend?

Uit onderzoek blijkt dat 10% van de reguliere cannabisgebruikers ervan afhankelijk wordt. Het risico om verslaafd te raken is groter als je het in je tienerjaren begint te gebruiken of het elke dag gebruikt. Net als bij andere verslavende drugs, zoals cocaïne en heroïne, kun je een tolerantie voor cannabis ontwikkelen. Dit betekent dat je meer nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen. Als je cannabis met tabak rookt, bestaat de mogelijkheid dat je verslaafd wordt aan nicotine en loop je het risico om aan tabak gerelateerde ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten te krijgen.

Laatste update 8 december 2019

Gerelateerde artikelen

Vond je dit artikel nuttig?

Need Support?
Can’t find the answer you’re looking for? Don’t worry we’re here to help!
Contact Support