1. Home
  2. Vaporizers en E-sigaretten
  3. Wat is een vaporizer en hoe werkt het?

Wat is een vaporizer en hoe werkt het?

Wat is een vaporizer? Een vaporizer, verdamper in het Nederlands, is een apparaat dat wordt gebruikt om de werkzame stoffen uit plantmateriaal te halen of vrij te maken. In de meeste gevallen worden vaporizers gebruikt voor tabak of cannabis. Je kunt verdampen (vapen) zien als een alternatief voor roken.

Zo werkt het

Bij het vapen wordt het plantmateriaal verhit tot een temperatuur van ongeveer 180 graden Celcius. Zo smelten de werkzame stoffen in de plant, en vormen ze een aromatische damp. Deze damp hoort geen vaste deeltjes (zoals teer) te bevatten, en reduceert ongewenste gassen zoals stikstofoxide. De damp kan eventueel nog gefilterd en afgekoeld worden, bijvoorbeeld via een waterpijp of ingebouwd water- of ijselement. Dan wordt de damp geïnhaleerd of opgeslagen voor later gebruik.

De verschillende soorten vaporizers

Als je kijkt naar het assortiment van Dutch Smart, zie je al dat er verschillende soorten vaporizers op de markt zijn. Er zijn heel simpele modellen, die tevens vrij voordelig zijn, maar er zijn ook precisievaporizers van zeer hoge kwaliteit. Deze zijn meestal iets duurder. Welke je kiest hangt dan ook af van wat je zoekt: wil je er lang mee kunnen doen en het product optimaal kunnen gebruiken? Dan is het logischer om te kiezen voor een duurzamer apparaat met meer gebruikersgemak.

Vaporizers worden ingedeeld op basis van hoe ze het materiaal verhitten. Dat kan door middel van conductie of convectie. In het geval van conductie wordt het plantmateriaal verwarmd op een metalen plaatje. Omdat het materiaal zou kunnen branden door het directe contact, is dit niet de meest toegepaste manier.

Bij convectie is er geen sprake van direct contact tussen het plantmateriaal en een verwarmingselement. In plaats daarvan stroomt er hete lucht door het apparaatje, waardoor er meer werkzame stoffen vrijkomen en er geen kans is op verbranding.

Verder zul je zien dat er onderling grote verschillen kunnen zijn, bijvoorbeeld als het gaat om materiaal waar de vaporizer van gemaakt is, en de manier waarop het materiaal wordt toegediend. Sommige bedrijven gebruiken bijvoorbeeld een hogere kwaliteit plastic of een siliconen slang.

Beter dan gewoon roken?

Er wordt nog altijd veel gediscussieerd over vaporizen, en of dat nu echt beter is dan gewoon roken. We kunnen in ieder geval iets vertellen over de verschillen. Bij vapen wordt geen rook geproduceerd. Het materiaal wordt aan lagere temperaturen blootgesteld, en er hoeft minder plantmateriaal te worden gebruikt om hetzelfde effect te bereiken. Om deze redenen zijn er over het algemeen minder irritaties en schadelijke effecten, ook voor mensen die bij je in de buurt staan (van meeroken is tenslotte geen sprake).

Diverse soorten vaporizers en onderdelen koop je natuurlijk bij Dutch Smart. Heb je vragen over het gebruik ervan, of over het effect van vapen? Neem dan gerust eens contact met ons op! We zijn te bereiken via support@dutch-smart.nl of via 085-7827555.

Laatste update 10 april 2019

Gerelateerde artikelen

Vond je dit artikel nuttig?

Need Support?
Can’t find the answer you’re looking for? Don’t worry we’re here to help!
Contact Support