Turnera Diffusa (Damiana)

Ben je op zoek naar een afrodiserend kruid, dan is Damiana misschien wel wat je zoekt. Damiana staat bekend om zijn lustopwekkende eigenschappen.

Wat is Damiana?

Damiana – officieel Turnera diffusa genoemd – is een kleine struik tot 2 m hoog, met lancetvormige bladeren en goudgele bloemen. Damiana groeit in Noord- en Zuid-Amerika en Afrika en de bladeren worden geoogst in de zomer, wanneer de plant in volle bloei staat. De belangrijkste producenten van Damiana komen uit de Mexicaanse deelstaat Baja California Sur, in de regio van Los Cabos. Hier is het nog mogelijk de likeur Damiana Guaycura te nuttigen, een alcoholische drank bereid door de inheemse bevolking met ontspannende en afrodiserende effecten. Het is een niet extreem bekende plant, maar heeft wel veel voordelen.

Noord-Amerikaanse Indianen gebruikten deze plant al vele honderden jaren geleden als een tonicum voor spierzwakte en om kracht na fysieke inspanning te herstellen. Maar het waren de Maya’s die écht wisten waar Damiana goed voor was: zij gebruikten het niet alleen als tonicum, maar ook als afrodisiacum. Tegenwoordig wordt Damiana voornamelijk gezocht vanwege zijn sterke afrodiserende werking. Het voedingssupplement wordt vaak gebruikt in combinatie met andere planten die tevens afrodiserende eigenschappen bevatten.

Eigenschappen van Damiana

De plant wekt grote belangstelling omdat deze zeer snel werkt, het effect ervan wordt ongeveer dertig minuten na consumptie gevoeld. Hoewel de effectiviteit ervan effectiever wordt bij mannen (voornamelijk omdat het eenvoudiger is om de resultaten te meten), bereikt het veel seksuele voordelen bij vrouwen. Het is een kruidenpreparaat dat vaak wordt gebruikt voor gewichtsverlies, hoewel meer studies nodig zijn voor het gebruik ervan in dit opzicht afzonderlijk, voordat enige aanbeveling kan worden gedaan.

Natuurlijk afrodisiacum

Damiana is rijk aan een aantal zeer potente verbindingen, waaronder tetrafilina B (cianoglucósido), arbutine (fenolisch glycoside), gonzalitosina, apigenine (flavonoïden), damianina, cafeïne en beta-sitosterol.

De belangrijkste effecten van Damiana zijn de stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel en de afrodiserende werking. Damiana wordt in de alternatieve geneeskunde gebruikt om de mentale functie te verbeteren of om hoofdpijn, depressie, maagklachten, obstipatie of bedplassen te behandelen. Damiana wordt dus ook gebruikt als een afrodisiacum om seksuele bevrediging te verbeteren of om te helpen met seksuele problemen.

Stimulans van de geslachtsorganen

Het is bewezen dat Damiana een toename in het aantal en de vitaliteit van het sperma in het mannelijk lichaam produceert. Bij vrouwen reguleert het daarnaast de menstruatiecyclus en stimuleert het de functies van de eierstokken. Bij beide geslachten heeft het een revitaliserend en afrodiserend effect, dat in tegenstelling tot andere seksuele stimulerende middelen geen bekende bijwerkingen heeft. Andere toepassingen van Damiana zijn behandelingen van impotentie bij de man en voortijdige ejaculatie en spermatorrhea.

Damiana wordt vaak gebruikt om mannelijke impotentie te behandelen, maar het speelt ook een belangrijke rol bij het gebrek aan verlangen en seksuele desinteresse bij beide geslachten, waardoor het zeer nuttig is bij groepen mensen die een laag libido hebben. Wanneer het echter gaat om seksuele activiteit bij mannen, is het afrodiserende effect ervan snel, krachtig en veilig.

Risico’s van Damiana

Er zijn geen gevallen van toxiciteit geregistreerd wanneer de plant in geschikte therapeutische doses wordt gebruikt. Het is echter verstandig om damiana niet samen met andere stimulerende middelen te gebruiken, zoals koffie, thee en coca, om overstimulatie van het zenuwstelsel te voorkomen. Ook wordt het afgeraden damiana te gebruiken in geval van zwangerschap en bij het geven van borstvoeding: (Het alkaloïde gehalte ervan kan abortieve eigenschappen hebben of schadelijk zijn voor de baby).

Laatste update 26 juli 2019

Gerelateerde artikelen

Vond je dit artikel nuttig?

Need Support?
Can’t find the answer you’re looking for? Don’t worry we’re here to help!
Contact Support