1. Home
  2. Kruiden
  3. Afrodisiacum kruiden
  4. Epimedium sagittatum (Horny Goat Weed)

Epimedium sagittatum (Horny Goat Weed)

Wil je meer spanning in de slaapkamer? Dan is Horny Goat Weed misschien een geschikt kruid. Epimedium sagittatum – zoals het kruid officieel heet – is een traditioneel Chinees kruidenmedicijn. Het kruid wordt vooral genuttigd vanwege zijn libidoverhogende effecten en het verhogen van het uithoudingsvermogen bij seksuele prestaties.

Horny Goat Weed groeit in de zuidelijke delen van China, maar is ook te vinden in de Aziatische landen die direct aan China grenzen, evenals enkele Europese buurlanden. De Chinese naam is Yin Yang Huo of Xian Ling Pi en wordt uitsluitend gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het is populair geworden op het gebied van westerse alternatieve geneeswijzen vanwege het gebruik ervan bij de behandeling van verschillende aandoeningen.

Wat is Horny Goat Weed?

Horny Goat Weed is een kruid dat bekendstaat als een natuurlijk afrodisiacum, omdat in sommige dierstudies is aangetoond dat het positieve effecten heeft op de hormoonproductie en het libido. De plant die dit bijzondere kruid produceert, is de soort genaamd Epimedium, een lid van de Berberidaceae-plantenfamilie die voornamelijk groeit in China, andere delen van Azië en in de Middellandse Zee. Epimedium bevat het actieve ingrediënt genaamd icariin, die verantwoordelijk is voor het grootste deel van het gezondheidsbevorderende effecten.

Het eerste wat opvalt bij Horny Goat Weed is natuurlijk de opmerkelijke naam. Deze is echter niet uit de lucht gegrepen, want het bleek dat geiten er écht geil van werden. Volgens een legende begon de arts Tao Hongjing het kruid nader te bestuderen nadat een geitenherder hem vertelde over een bepaald soort gras dat zijn mannelijke geiten ongelooflijk geil maakte. Telkens als de geiten het gras aten, werden ze opgewonden en wilden ze meerdere keren per dag seks. Dit leidde ertoe dat hij de plant Yin Yang Huo noemde, vrij vertaald betekent dat dus ‘Horny Goat Weed’ of ‘Geil Geitenkruid’.

Na veelvuldig onderzoek kwam de arts erachter dat het kruid niet alleen effectief was bij geiten, maar ook bij mensen. Recente studies zoals ééntje gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology – tonen aan dat erectiestoornissen te behandelen zouden kunnen zijn met dit kruid. De Medical School van de Universiteit van Michigan behandelde tevens patiënten met het kruid en toonden aan dat het libido in verhouding met patiënten die het kruid niet hadden gebruikt een stuk hoger was.

Werkzame stoffen

Een van de belangrijkste actieve ingrediënten in Horny Goat Weed is icariin. De concentratie van dit stofje kan een groot deel van de potentie van elke specifieke Epimedium-soort bepalen. Icariin werkt door de weefsels van gladde spieren te ontspannen, wat verschilt van skeletspierweefsel. Het belang hiervan is dat de onvrijwillige spanning in de interne weefsels kan worden verminderd, omdat velen denken dat een centraal zenuwstelsel van de zogenaamde vecht / vlucht-modus overgaat in de rust / herstel-modus.

Wanneer deze verandering optreedt, hebben veel elementen van een ziekte de neiging zich terug te draaien omdat het lichaam niet langer in een stress-toestand verkeert. Hoewel dit misschien niet veel problemen verhelpt, vooral niet in vergevorderde stadia, gebruiken veel mensen kruiden om hun ziekte te beheersen en verlichting te krijgen. Een ander groot voordeel van het ontspannen van de gladde spieren in het lichaam is dat dit het mogelijk maakt om meer bloed naar de erogene zones te laten stromen. Het resultaat zou een hardere erectie betekenen.

Horny Goat Weed wordt vaak gebruikt om osteoporose en verschillende seksuele disfuncties te behandelen. Andere toepassingen van de plant zijn echter de behandeling van hypertensie, bronchitis, coronaire hartziekte, polio en meer. Secundaire voordelen kunnen ook optreden wanneer gladde spierweefsels ontspannen. De voordelen voor de gezondheid kunnen worden uitgebreid om vermoeidheid in lichaam en geest te verminderen, aangezien dit kruid voor dit doel wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het werd daarnaast gebruikt voor de behandeling van pijn in de gewrichten, gevoelloosheid, problemen met het geheugen, lage rugpijn en impotentie.

Seksuele gezondheid

Hoewel de meest voorkomende toepassingen van epimedium in de moderne kruidengeneeskunde het gevolg zijn van de genoemde stof icariin, dat voornamelijk de seksuele functie bij mannen beïnvloedt, zijn ook zogenaamde Fyto-oestrogenen in epimedium effectief in de verbetering van de gezondheid van botten en de menopauze. De meest voorkomende toepassingen van Epimedium-extract hebben echter te maken met de mannelijke seksuele functie, waaronder een laag libido en erectiestoornissen.

Epimedium zou helpen de hormoonfunctie te reguleren, het hart te beschermen, de gezondheid van de hersenen te behouden en het immuunsysteem in balans te houden. Van bijzonder belang zijn de anti-aging, stimulerende en libido-stimulerende eigenschappen. Vrouwen die Horny Goat Weed (hun gewone naam) gebruiken, kunnen de volgende gezondheidsvoordelen ervaren.

Epimedium kan tevens bij vrouwen evenwichtige oestrogeen- en oestradiolspiegels stimuleren, wat een gunstig effect heeft voor mensen in de menopauze. In een dierstudie vergeleken de onderzoekers het extract van epimedium met een algemene behandeling in de menopauze. Ze ontdekten dat de natuurlijke chemicaliën van de plant in epimedium, zoals icariin, langer dynamische dynamische bioactiviteitseffecten vertoonden dan een conventioneel medicijn voor de menopauze. Er zijn echter meer tests nodig voordat bepaald kan worden of dezelfde effecten ook bij mensen zichtbaar zijn.

Laatste update 10 juli 2019

Gerelateerde artikelen

Vond je dit artikel nuttig?

Need Support?
Can’t find the answer you’re looking for? Don’t worry we’re here to help!
Contact Support