1. Home
  2. Psychedelica
  3. Paddo's
  4. Paddo’s plukken – hoe, waar en wanneer?

Paddo’s plukken – hoe, waar en wanneer?

Als je zelf paddo’s kweekt, is het van groot belang dat je precies weet wanneer je ze kunt oogsten. Oogsten op het verkeerde moment kan namelijk je hele mycelium productie stopzetten, en dat is zonde. Daarom lees je in dit artikel wanneer je paddo’s plukt en waar je rekening mee moet houden als je ze gaat oogsten. Ook geven we ook enkele tips voor het bewaren.

mushroom-ready-to-harvest.jpg

Wanneer paddo’s plukken?

Op de afbeelding kun je heel goed zien wanneer je precies op tijd bent, en wanneer het eigenlijk te laat is. De timing heeft alles te maken met het vliesje onderaan de hoed van de paddenstoel. Je kunt het beste de paddo’s plukken wanneer het vliesje nog net dicht is, en op het punt staat om te breken. Waarom je dat doet? Als het vliesje breekt, gaat het hoedje van de paddenstoel open. Er zullen dan sporen op je mycelium substraat terechtkomen. Het mycelium zal aanvoelen dat er al is voortgeplant, waarna de huidige mycelium stop wordt gezet.

Oogsten en schoonmaken

Ga je paddo’s plukken, dan moet je vooraf goed je handen wassen. Nog beter is het om steriele latex handschoenen te dragen, zodat je zeker weet dat er van besmetting geen sprake is. Volgroeide paddenstoelen oogst je door ze onderaan de steel vast te pakken en vervolgens een draaiende beweging tegen de klok in te maken. Het moet dan makkelijk zijn om de paddenstoel eruit te halen. Zet niet teveel kracht bij het trekken, anders gaan ze kapot. Paddenstoelen spoel je niet onder de kraan schoon, maar je borstelt ze. Truffels kun je overigens wel onder de kraan schoonspoelen.

Paddo’s bewaren

Verse paddenstoelen kun je enkele dagen bewaren in de koelkast. Als je ze langer wil bewaren, moet je ze eerst drogen. Paddenstoelen bestaan namelijk voor zo’n 90 procent uit vocht. Ze zullen flink inkrimpen als je ze droogt, wat het makkelijker maakt om ze te bewaren en mee te nemen. Om paddenstoelen te drogen heb je luchtcirculatie en een warme plek nodig. Leg ze bijvoorbeeld op keukenpapier bij een temperatuur van 25-30 graden, en richt er een ventilator op om het proces iets te versnellen. Het duurt een paar dagen tot een week voordat je paddo’s goed gedroogd zijn.

Het opslaan van gedroogde paddenstoelen doe je op een luchtdichte, donkere plek. Je kunt ze in luchtdichte zakjes of bakjes bewaren, in de vriezer (in een luchtdichte zak) of bijvoorbeeld in honing.

Heb je vragen over het kweken, oogsten of gebruiken van paddo’s? Of wil je iets weten over ons paddo assortiment? Neem dan gerust eens contact op, we helpen je graag. Je bereikt ons via support@dutch-smart.nl of door te bellen naar 085-7827555.

Laatste update 10 april 2019

Gerelateerde artikelen

Vond je dit artikel nuttig?

Need Support?
Can’t find the answer you’re looking for? Don’t worry we’re here to help!
Contact Support