Rick Strassman

Dr. Rick Strassman is Clinical Associate Professor of Psychiatry aan de University of New Mexico School of Medicine. De klinisch psychiater staat bekend om het schrijven van ‘The Spirit Molecule’, een uitgebreid werk over de mysterieuze effecten van DMT. Strassman was de eerste wetenschapper die door de Amerikaanse overheid goedgekeurd menselijk onderzoek deed naar psychedelische stoffen na de zogenaamde War on Drugs. Hij heeft tientallen peer-reviewed artikelen gepubliceerd.

DMT: The Spirit Molecule

Tussen 1990 en 1995 bestudeerde dr. Rick Strassman de effecten van de extreem kortwerkende maar toch intense psychoactieve stof met behulp van menselijke proefpersonen. Het onderzoek heeft een schat aan biologische en psychologische gegevens opgeleverd, waarvan een groot deel in wetenschappelijke tijdschriften is gepubliceerd. Als gevolg hiervan besloot Strassman een samenvatting van zijn werken te publiceren in zijn boek, DMT: The Spirit Molecule.

De uitgebreide DMT-experimenten schenen een heel nieuw licht op onverklaarbare fenomenen zoals ontmoetingen met buitenaardse wezens. Het is Strassman gelukt om mystieke en religieuze ervaringen met het psychedelische medicijn te reproduceren. Sceptici zouden kunnen zeggen dat het medicijn simpelweg een ander hallucinogeen is: Je ziet dingen die er niet zijn. Tegelijkertijd verklaart het mogelijk duizenden historische verslagen van paranormale fenomenen in één klap. Aan de andere kant bevestigden de experimenten verrassende informatie. Vrijwilligers beschrijven bizarre visies op buitenaardse levensvormen – maar ook ontmoetingen met engelen, feeën en andere buitenaardse intelligenties.

Onderzoek naar DMT

In een interview uit 2011 vertelt Strassman wat hem ertoe bewoog onderzoek te doen naar de psychedelische verbinding DMT. “Aan het einde van de jaren 60 en begin 70 van de vorige eeuw ging ik naar de universiteit aan de westkust en introduceerde ik een breed scala aan theorieën en ervaringen met betrekking tot bewustzijn. Geleidelijk vergrootte mijn interesses in oosterse religies, hersenfysiologie en psychedelische drugs met toepassingen in spirituele ervaringen.

DMT en meditatie

“Het leek mij dat er significante overeenkomsten waren tussen beschrijvingen van psychedelische drugstoestanden en de effecten van oosterse meditatiepraktijken. Ik dacht dat deze overeenkomsten de onderliggende biologische processen moeten weerspiegelen die beide staten gemeen hebben. DMT is een endogene psychedelische stof die voorkomt in honderden planten en elk zoogdier dat is onderzocht, ook bij mensen. Het was een logische kandidaat voor een endogene verbinding die spirituele ervaring bemiddelt – in zoverre dat DMT-effecten en spirituele ervaringen elkaar overlappen.

“Er zijn andere endogene verbindingen met psychoactieve effecten, maar omdat DMT een track record had van eerder veilig gebruik bij mensen, besloot ik ermee te beginnen, in plaats van andere verbindingen waarvoor veel meer voorbereidend toxicologisch werk nodig zou zijn om de regulatoren tevreden te stellen.

Verwachtingen

Rick Strassman verwachtte van het onderzoek dat DMT mystieke ervaringen zou teweegbrengen, maar ook bijna-doodstoestanden. Eerder speculeerde de psychiater al dat DMT vrij zou kunnen komen bij het sterven van zoogdieren vanwege de stress die hiermee gepaard gaat. “Maar dit soort ervaringen waren zeer zeldzaam. Integendeel, vrijwilligers beschreven het betreden van een wereld van intens verzadigd licht, zoemen en morphing, vol met ‘dingen’ – allerlei objecten, en vaak bewuste wezens die op hen wachtten en vaak met hen communiceerden. Als ik voor mijn studies een andere verbinding had gebruikt met meer eenheidseigenschappen, zoals 5-MeO-DMT, zouden mijn verwachtingen wellicht consequenter zijn vervuld. Maar ik heb DMT bestudeerd en dit is wat we hebben gevonden.”

Laatste update 8 december 2019

Gerelateerde artikelen

Vond je dit artikel nuttig?

Need Support?
Can’t find the answer you’re looking for? Don’t worry we’re here to help!
Contact Support