1. Home
 2. Psychedelica
 3. DMT
 4. Dimethyltryptamine (DMT)

Dimethyltryptamine (DMT)

Wat is DMT?

DMT (Dimethyltryptamine) is het krachtigste hallucinogene medicijn dat er is. Rondvliegende elfjes, gesprekken met buitenaardse wezens en het reizen door de ruimte zijn stuk voor stuk veel voorkomende thema’s tijdens DMT-trips. Maar wat is DMT nou precies en waarom werkt het zo sterk?

De geschiedenis van DMT

DMT werd al in de 8e eeuw gebruikt als ingrediënt voor verschillende traditionele psychoactieve snuifjes. DMT komt van nature voor in verschillende planten, inclusief de zaden van Anadenanthera peregrina (yopo). Naast verschillende vormen van psychoactieve snuif, worden andere traditioneyle bereidingen gemaakt met behulp van DMT-bevattende planten en kruiden, waaronder de vilca en ayahuasca brouwsels.

Richard Helmuth Fredrick Manske

Het was de Canadese scheikundige Richard Helmuth Fredrick Manske die DMT in 1931 synthetiseerde zoals we het vandaag de dag kennen. Toch was het Dr. Stephen Szara die in 1956 voor het eerst aantoonde dat het medicijn hallucinaties, illusies, verstoringen van ruimtelijke waarneming en lichaamsbeeld, stoornissen van gedachten en euforie induceert. De man werd geïnspireerd door Zuid-Amerikaanse religieuze ceremonies en ging op zoek naar de werkende krachten van DMT.

Het duurde vervolgens niet lang voordat er tal van klinisch onderzoek werd gedaan naar dit mysterieuze stofje. Vooral toen in 1965 ontdekt werd dat DMT te vinden is ons bloed en urine kwam er een enorme golf van onderzoeken. Toen de Controlled Substances Act 1970 in 1970 werd getekend en het middel verboden werd in de Verenigde Staten, daalde het aantal onderzoeken naar hallucinogene middelen echter enorm, zowel in de Verenigde Staten zelf als in Europa.

Rick Strassman

Inmiddels wordt het door Rick Strassman geschreven ‘The Spirit Molecule’ uit 2000 gezien als het heilige boek over de toepassingen van DMT. De auteur geloofde in de jaren negentig dat de diepgaande effecten op het bewustzijn dat ze produceerden een verder onderzoek rechtvaardigen. Het resultaat was een reeks van studies met tal van experimenten.

De baanbrekende medische arts injecteerde bijvoorbeeld mensen met DMT als onderdeel van een medisch onderzoeksproject. Ongeveer 50 tot 60 deelnemers kregen hoge doses en meldden een aantal uiterst bizarre verschijnselen. Ongeveer de helft van de deelnemers met een hoge dosis rapporteerde dat ze zich in andere werelden bevonden en levende wezens ontmoetten; wezens met een intelligente aard die anders leken te zijn dan zijzelf. De ervaring was zo krachtig dat deelnemers overtuigd waren van de realiteit van de ervaring met deze andere wezens.

De effecten van DMT

De effecten van DMT zijn afhankelijk van de manier en hoeveelheid waarop het wordt ingenomen. Wanneer het wordt gerookt, is het een zeer snelwerkende stof met een piek-subjectieve ervaring die zich ongeveer 2 minuten na inname voordoet en binnen 15 tot 20 minuten volledig verdwijnt. Binnen enkele minuten rapporteren gebruikers een sterk euforisch gevoel.

De meerderheid van de mensen die DMT gebruiken, meldt dat hallucinaties bijna onmiddellijk beginnen, in tegenstelling tot veel andere hallucinogene geneesmiddelen. De totale duur hangt meer af van de grootte van de dosis dan van hoe het medicijn werd ingenomen. Als het als een ayahuasca-brouwsel wordt ingenomen, kan het tot een uur duren voordat de effecten optreden en het kan enkele uren duren. Hogere doses produceren doorgaans een snel bewegende caleidoscopische weergave van intens abstracte beelden.

Tolerantie

Sommige bronnen melden enige onderlinge tolerantie tussen DMT en andere hallucinogenen zoals LSD, mescaline en paddo’s. Hoewel dit betekent dat een persoon mogelijk meer kan nemen, induceert zelfs een kleine dosis DMT meestal visuele en auditieve hallucinaties en soms tactiele hallucinaties.

Correct gebruik van DMT wordt in veel anekdotische rapporten verbonden aan een hogere mate van zelfbewustzijn en spirituele verbinding met de wereld. Net zoals ayahuasca-ceremonies een nieuw perspectief kunnen bieden op innerlijke emotionele werkelijkheden voor mensen met mentale en verslavende aandoeningen, kan DMT worden gebruikt om een ​​nieuw perspectief in de geest te bereiken. Veel gebruikers van DMT melden dat ze problemen en mentale blokkades na gebruik vanuit een ander perspectief bekijken.

Entiteiten

In het boek The Spirit Molecule (2000) beschrijft Rick Strassman enkele studies waarin ongeveer de helft van de vrijwilligers tijdens een DMT-trip “vrijstaande, onafhankelijke niveaus van bestaan” betraden – psychologische bestaansgebieden die vaak werden bewoond door “intelligente wezens”, “Entiteiten”, “aliens”, “gidsen” en “helpers”. Volgens het werk van Strassman nemen ze de vorm aan van “clowns, reptielen, mantissen, bijen, spinnen, cactussen en stick-figures.”

Lange termijn effecten van DMT

Er moet meer onderzoek worden gedaan om de effecten op lange termijn van DMT-gebruik vast te stellen. Tot nu toe heeft onderzoek niet aangegeven dat DMT tolerantie creëert bij gebruikers. De grootste risico’s van langdurig gebruik van DMT zijn psychologisch, omdat gebruik het individu het risico geeft op het ontwikkelen van een psychose en het ervaren van aanhoudende flashbacks en hallucinaties. Flashbacks kunnen spontaan voorkomen. Sommige gebruikers kunnen maanden of zelfs jaren na gebruik flashbacks van drugservaringen ervaren. Flashbacks kunnen een gevoel van herbeleving van de hallucinogene trip veroorzaken, resulterend in een heropkomst van visuele of auditieve hallucinaties of een herbeleving van traumatische herinneringen of ervaringen.

Gebruik van DMT

Het medicijn kan op verschillende manieren worden ingenomen. Steeds meer mensen reizen af naar speciale plaatsen om ayahuascathee te drinken. DMT kan echter ook worden verdampt via een vaporizer of waterpijp. Het poeder kan worden opgerold met tabak, marihuana of kruiden zoals peterselie en vervolgens worden gerookt. Een klein percentage van de gebruikers injecteren het medicijn, maar deze gebruiksmethode komt maar zelden voor.

In 2012 bleek uit de Global Drug Survey, waaraan meer dan 22.000 respondenten deelnamen, dat zo’n 9 procent van alle ondervraagden weleens DMT hadden gebruikt. De meest gebruikelijke toedieningsweg die in de enquête werd vermeld, was het roken als een kruidenmengsel (92%). Oraal gebruik middels bijvoorbeeld een ayahuascapreparaat is voor velen dus aanzienlijk minder populair.

Een andere studie uit 2010 onderzocht 121 mensen die weleens DMT hadden gebruikt. De Australische onderzoekers ontdekten dat roken veruit de meest gebruikelijke manier was om DMT te gebruiken (98,3%). 30,6 % meldde DMT via ayahuasca te hebben binnengekregen. De redenen voor het proberen van DMT waren uit een algemeen belang in hallucinogenen (46,6%) of nieuwsgierigheid naar de effecten ervan (41,7%), terwijl bijna een derde (31,1%) mogelijke psychotherapeutische voordelen van het medicijn noemde. Het voornamelijke resultaat van zowel gerookte DMT als ayahuasca was echter een sterke toename van psychospiritueel inzicht.

DMT in ayahuasca

DMT is het belangrijkste actieve ingrediënt in de sjamanistische plantenbrouwsel Ayahuasca. Het ritueel van het gebruik van Ayahuasca is onlangs ook erg populair geworden in het Westen, inclusief Nederland. Hoewel het al honderden en mogelijk duizenden jaren door de inheemse stammen van de Amazone wordt beoefend, lijkt het middel vooral vandaag de dag sterk aan populariteit te winnen. Ayahuasca wordt door veel mensen gebruikt om diepe trauma’s te overwinnen, geestesziektes zoals depressie en PTSS te bestrijden en alcoholisme en drugsverslaving te genezen. Honderden mensen reizen elke dag naar het Amazone regenwoud van Peru om de transformationele effecten van dit visionaire brouwsel te ervaren. Veel gebruikers van DMT rapporteren dat het gebruik ervan hun leven compleet heeft veranderd.

Bijwerkingen van DMT gebruik

Zodra de high van DMT afneemt, kan de persoon bijwerkingen ervaren . De comedown kan één of twee dagen duren. Het zijn echter vooral de psychologische effecten die langer aanhouden dan fysieke effecten. Enkele bijwerkingen van DMT-gebruik zijn als volgt:

 • Verhoogde hartslag
 • Verhoogde bloeddruk
 • Pijn op de borst
 • Nervositeit
 • Angst
 • Depressie
 • Duizeligheid
 • Verwarring
 • Cognitieve problemen
 • Hoofdpijn
 • Verminderde fysieke coördinatie
 • Spierzwakte

Is DMT Verslavend?

Er zijn geen aanwijzingen dat DMT-verslaving bestaat. Een DMT-verslaving zou betekenen dat het lichaam het medicijn nodig heeft om na verloop van tijd goed te functioneren, of dat mensen een tolerantie kunnen vormen, wat betekent dat het lichaam na verloop van tijd meer en meer nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken. Wel is het mogelijk dat er een psychologische verslaving kan ontstaan ​​vanwege de effecten op de mentale toestand van de gebruiker. Omdat de effecten slechts 30 tot 45 minuten duren, kunnen gebruikers het medicijn blijven gebruiken om de trips te verlengen.

Laatste update 8 december 2019

Gerelateerde artikelen

Vond je dit artikel nuttig?

Need Support?
Can’t find the answer you’re looking for? Don’t worry we’re here to help!
Contact Support