Ayahuasca

Wat is ayahuasca?

Ayahuasca, (hoofdingrediënt is Banisteriopsis caapi), oorspronkelijk afkomstig uit het Amazonegebied. Ayahuasca wordt als thee gedronken om spirituele ervaringen te veroorzaken. Het is een redelijk heftig middel met verschillende effecten.

Ayahuasca is een brouwsel op basis van de liaan Banisteriopsis Caapi, ook wel de Liaan van de Zielen genoemd. De Banisteriopsis caapi- wijnstok bevat stoffen die bekend staan ​​als harmala-alkaloïden. De belangrijkste zijn harmine en in lage concentraties ook harmaline en harmalol.

Deze groep van alkaloïden wordt niet enkel gevonden in Banisteriopsis Caapi, maar komt ook voor in de zaden van Peganum harmala of Syrische wijnruit. Dit is dan ook de reden dat Banisteropsis Caapi in het Ayahuasca-brouwsel vaak wordt vervangen door andere, soortgelijke middelen. Echter moet in dat geval niet meer gesproken worden over ayahuasca, maar over een ayahuasca analoog, ook wel anahuasca genoemd.

Een van de meest voorkomende mengsels is Banisteriose caapi met Psychotria viridis, ook wel chacruna genoemd. Het kan ook worden gevonden gemengd met Diplopterys cabrerana of chacopranga. Een variant die in anahuasca-brouwsels vaak wordt gebruikt is Mimosa hostilis. Deze planten zorgen in grote mate voor de psychedelische effecten van ayahuasca, namelijk door de aanwezigheid van de psychedelische verbinding DMT.

Hoe werkt Ayahuasca?

DMT is de belangrijkste werkzame stof in Ayahuasca. DMT is echter niet oraal actief op zichzelf. De reden hiervoor is dat het enzym monoamineoxydase (MAO) ervoor zorgt dat DMT in de menselijke darm wordt gemetaboliseerd. Dit betekent dat het niet in staat is het lichaam binnen te dringen, waardoor de effecten niet merkbaar zijn. Om die reden wordt de DMT-bevattende plant gecombineerd met een zogenaamde MAO-remmer zoals Banisteriopsis Caapi. Psychedelische effecten van de ayahuasca, de ‘wijnstok van de ziel’ werden honderden jaren geleden ontdekt. Het brouwsel werd gebruikt door Amazone-sjamanen om visioenen te induceren.

De effecten van ayahuasca

Bij Dutch-Smart kun je terecht voor verschillende soorten (en vormen) ayahuasca ingredienten,  zoals bladeren en extracten. Ayahuasca is een sterk brouwsel dat bijzondere ervaringen kan opwekken. Dit komt deels door de DMT houdende planten in combinatie met planten die MAO-remmers bevatten, die deze spirituele ervaringen oproepen. De exacte effecten zijn voor iedereen anders, maar veel gebruikers spreken zelfs van een ‘wedergeboorte’ of een ‘spirituele ontwaking’. Vanwege impact die ayahuasca op je kan hebben, wordt aangeraden om het alleen te gebruiken onder begeleiding van een sjamaan. Er zijn dan minder risico’s, onder andere ook omdat de sjamaan erop toeziet dat men de juiste hoeveelheid gebruikt. Veel mensen combineren hun vakantie in het Amazonegebied met een ayahuasca sessie bij een sjamaan.

De farmacoloog Jordi Riba van het Sant Pau-ziekenhuis in Barcelona, ​​beschouwd als een van de grootste experts op gebied van ayahuasca ter wereld, was de eerste die een klinische studie van de fysiologische en psychologische effecten uitvoerde. Hij ontdekte dat de actieve principes van ayahuasca werken op de hersencentra die emotionele herinneringen opslaan. Deze eigenschap lijkt nuttig om te breken met verslavingen en om de innerlijke wereld zelf te ordenen. Jordi Riba nam deel aan een studie met patiënten met een depressie die niet reageerden op de conventionele behandeling. Het bleek dat deze groep patiënten wél reageerde op ayahuasca, met goede resultaten.

De effecten van de werkzame stof DMT is afhankelijk van de manier en hoeveelheid waarop het wordt ingenomen. Wanneer het wordt gerookt, is het een zeer snelwerkende stof met een piek-subjectieve ervaring die zich ongeveer 2 minuten na inname voordoet en binnen 15 tot 20 minuten volledig verdwijnt. Binnen enkele minuten rapporteren gebruikers een sterk euforisch gevoel. In het geval van Ayahuasca is dat echter niet het geval: wanneer DMT in Ayahuasca actief is, wordt de duur van het middel door de aanwezige MAO-remmers verlengd tot wel 8 uur. Ayahuasca wordt door veel mensen gebruikt om diepe trauma’s te overwinnen, geestesziektes zoals depressie en PTSS te bestrijden en alcoholisme en drugsverslaving te genezen. Honderden mensen reizen elke dag naar het Amazone regenwoud van Peru om de transformationele effecten van dit visionaire brouwsel te ervaren. Veel gebruikers van DMT rapporteren dat het gebruik ervan hun leven compleet heeft veranderd.

Algemeen welzijn

Een recente studie, die werd gepubliceerd in het Journal of Psychoactive Drugs, toont aan dat het rituele gebruik van ayahuasca potentiële voordelen biedt op gebied van algemeen welzijn en tevredenheid met het leven.

“Ayahuasca is een afkooksel oorspronkelijk uit het Amazone-regenwoud dat over de hele wereld is verspreid. Bij ICEERS zijn we geïnteresseerd in onderzoek naar de uiteindelijke risico’s en voordelen van het gebruik ervan,” vertelt studie-auteur Jose Carlos Bouso, de wetenschappelijk directeur van het International Center for Ethnobotanical Education, Research, and Services in Spanje.

“We hebben in het verleden de neuropsychiatrische effecten op gebruikers van ayahuasca op lange termijn bestudeerd en hebben geen stoornissen gevonden. Nu zijn we geïnteresseerd in het bestuderen van de effecten van ayahuasca vanuit het perspectief van de volksgezondheid.”

Voor de studie werden 380 ritualistische ayahuasca-gebruikers in Spanje ondervraagd over aspecten als gezondheid, body mass index, aanwezigheid van chronische ziekten, slaapkwaliteit en verschillende andere factoren. De meeste deelnemers hadden ayahuasca tussen de één en tien keer in hun leven ingenomen. Opvallend was het grote percentage (29,7%) dat zij dat ze ayahuasca al meer dan 100 keer hadden gebruikt.

Het merendeel van de steekproef (96,6%) omschreef hun gezondheid als “goed”, “zeer goed” of “uitstekend”. Bovendien meldde 43,7% dat ze ‘heel gelukkig’ waren, 39,2% dat ze ‘heel gelukkig’ waren en 7,5 % meldde “enorm gelukkig” te zijn. Slechts 7,4% van de deelnemers had een hoog cholesterol- of bloeddrukniveau en 47% had in de voorgaande zes maanden tussen de een en drie keer een arts bezocht. Slechts 19% had de afgelopen zes maanden een psycholoog of psychiater bezocht.

De prevalentie van chronische ziekten was ook lager onder ritualistische ayahuasca-gebruikers in vergelijking met de algemene Spaanse bevolking, terwijl de aanwezigheid van psychische stoornissen vergelijkbaar was.

De onderzoeker schrijft dat ‘De belangrijkste bevinding kan worden samengevat met behulp van de volgende zin van de abstracte sectie: ‘een respectvol en gecontroleerd gebruik van ayahuasca in gemeenschapssituaties kan worden opgenomen in de moderne samenleving met voordelen voor de volksgezondheid’. Ayahuasca-gebruikers hebben volgens het onderzoek namelijk een goede algemene gezondheid en een gezonde levensstijl.

De belangrijkste beperking van de studie ligt in het feit dat de steekproef door mensen zelf werd uitgevoerd. Met andere woorden: het is mogelijk dat alleen degenen die enig voordeel halen uit het regelmatige gebruik van ayahuasca deze praktijk ook daadwerkelijk handhaven. “Dus we kunnen potentiële risico’s onderschatten en potentiële voordelen overschatten”, zegt de onderzoeker. Grotere studies zijn dus ook nodig om deze effecten te bevestigen.

Is ayahuasca verslavend?

Er zijn nog geen verslavende effecten van ayahuasca ontdekt. Wel is er een mogelijkheid dat je een bad-trip ervaart: je kunt bijvoorbeeld veel gaan overgeven of last krijgen van diarree. De kans hierop wordt echter kleiner als je zorgt dat je de juiste hoeveelheid ayahuasca binnenkrijgt, en als er geen ingrediënten als cannabis in de ayahuasca drank zijn verwerkt. Dit soort sterke plantenextracten kunnen de gehele ervaring van de ayahuasca sessie de andere kant op sturen.

Waar moet je rekening mee houden?

Als je voor de eerste keer ayahuasca gaat gebruiken, is het belangrijk dat je van tevoren weet wat je zou kunnen verwachten. Omdat de effecten bij iedereen anders zijn, is daar natuurlijk niets in te voorspellen. Maar er zijn veel dingen die bij veel mensen gebeuren, en dan is het handig om daar in ieder geval op voorbereid te zijn. Daarom enkele tips op een rij:

● Lees je van tevoren goed in. Lees verschillende (misschien wel zoveel mogelijk) ervaringen van mensen, zodat je veel perspectief hebt en er niet compleet blanco in staat.

● Wees erop voorbereid dat je lichaam hevig kan reageren op de ayahuasca, ook als je een kleine hoeveelheid tot je neemt. Overgeven en diarree zijn veelgehoorde effecten. Als je ervan uitgaat dat jij die effecten ook ervaart, kan het
alleen maar meevallen.

● Lees je in over de plek waar je ayahuasca gaat gebruiken en de ervaring van de mensen die jou gaan begeleiden. Het is uiterst belangrijk dat er sowieso één nuchtere, ervaren persoon in de ruimte aanwezig is die kan ingrijpen als
iemand zich angstig voelt of moeite heeft met de ervaring.

● Vraag de sjamaan of ervaren gebruiker waar je rekening mee moet houden voordat je ayahuasca gebruikt. In de meeste gevallen nemen mensen de ayahuasca drank op een nuchtere maag, en hebben ze de periode ervoor geen seks gehad. Ook hebben ze vaak bepaalde voedingsstoffen wel of juist niet tot zich genomen.

Heb je vragen over ayahuasca of het gebruik ervan? Dan mag je natuurlijk ook altijd je vraag aan ons voorleggen, door contact op te nemen via support@dutch-smart.nl of 085-7827555.

Laatste update 23 september 2019

Gerelateerde artikelen

Vond je dit artikel nuttig?

Need Support?
Can’t find the answer you’re looking for? Don’t worry we’re here to help!
Contact Support