1. Home
  2. Psychedelica
  3. Ayahuasca
  4. Psychotria Viridis (Chacruna)

Psychotria Viridis (Chacruna)

Psychotria viridis, ook bekend als chacruna of chacrona, is afkomstig van het Quechuan-werkwoord ‘mengen’. Dit woord wordt gebruikt vanwege de traditionele gebruiken van Chacruna. Het is namelijk één van de belangrijkste ingrediënten in het Zuid-Amerikaanse brouwsel Ayahuasca. In het Amazonegebied wordt deze drank gebruikt om spirituele visioenen op te wekken.

De plant Psychotria Viridis

Psychotria viridis behoort tot de Rubiaceace-familie. Het is een vaste struik die tot een hoogte van 5 meter groeit. De bladeren van de plant zijn ongeveer 5 tot 15 centimeter lang en bevatten de grootste hoeveelheid van de aanwezige psychoactieve verbindingen. De bladeren zijn vaak lang, smal en vol met kronkels en hebben een kleur die varieert van licht- tot donkergroen.

Psychotria viridis komt van nature voor in bossen in het Amazonegebied en tot in het noorden van Centraal-Amerika en Cuba. Het is een vrij moeilijke plant om te laten groeien door middel van zaden. Dit komt omdat de zaden vaak tot wel zestig dagen nodig hebben om te ontkiemen, en een groot deel van de zaden komt helemaal niet tot bloei. Het stekken van takken zorgt vaak voor een grotere mate van succes.

De effecten van Psychotria Viridis

De belangrijkste werkzame stof in Psychotria viridis is DMT (dimethyltryptamine). Deze stof wordt door velen ook wel gezien als één van de sterkste psychedelische stoffen die we vandaag de dag kennen. DMT wordt meestal geconsumeerd in combinatie met een MAO-remmer. De meest gebruikelijke – en traditioneel – gebruikte stof is Banisteriopsis caapi.

DMT heeft verschillende fysieke, cognitieve en visuele effecten. De meeste gebruikers rapporteren bij het gebruik van ayahuasca heftige en intense effecten, zowel visueel als cognitief. De hallucinaties die worden ervaren door het gebruik van DMT variëren van kleurrijke geometrische patronen tot het zien van buitenaardse levensvormen. Van Ayahuasca’s psychedelische effecten is bevestigd dat het afkomstig is van de werkzaamheid aan de 5-HT2A-receptor als een gedeeltelijke agonist.

De effecten van Psychotria Viridis worden hieronder uitgelegd zoals ze ervaren worden in het geval van het nuttigen van een ayahuasca-brouwsel. Wanneer Psychotria Viridis in zijn pure vorm wordt ingenomen, zullen de effecten zeer mild zijn. Om die reden worden de bladeren van deze plant in de meeste gevallen gecombineerd met een zogenaamde MAO-remmer. Wat dit precies is lees je verderop in dit artikel.

De meest opvallende effecten van het ayahuasca-brouwsel (en Psychotria viridis) zijn van visuele aard. Er zijn echter ook verschillende andere fysieke en mentale effecten die door gebruikers worden ervaren.

Cognitieve effecten

Wil je één worden met de wereld om je heen? Dan is Ayahuasca misschien het middel dat je zoekt. Gebruikers van deze Amazonedrank rapporteren een zeer hoge mate van abstract denken en een gevoel van eenheid met de wereld. Een veelgenoemde reden van veel personen om ayahuasca te nemen is om een onderdrukking van het ‘ego’ na te streven. De consumptie van Psychotria Viridis wordt over het algemeen beschouwd als een spirituele ervaring. Gebruikers voelen zich na afloop gelukkiger, creatiever en meer één met hun gedachten. Er zijn ook meldingen van personen die zich na afloop minder goed voelen. De voornaamste effecten hiervan zijn angst of paranoia.

Een veel genoemd effect van Ayahuasca is de sterke mate van een verhoogd bewustzijn in de weken en soms zelfs maanden na het gebruik van het middel. Deze ‘mindfulness’ wordt gezien als een uiterst heilzaam en therapeutisch effect dat wordt nagestreefd voor persoonlijke psychische gezondheid.

Fysieke effecten

Zoals veel middelen kan de Psychotria Viridis in het ayahuascabrouwsel voor verschillende effecten zorgen. Gebruikers rapporteren zowel stimulerende als ontspannende werkingen, wat geheel afhankelijk is van de gebruiker zelf, maar ook van de setting waarin het brouwsel wordt ingenomen. De meeste gebruikers raden aan om ayahuasca alleen in een kalme, ontspannende omgeving in te nemen zonder al te veel externe impulsen.

Een veel voorkomende bijwerking van ayahuasca is braken en diarree. Hoewel dit ongemakkelijk is, wordt dit vaak als een gunstig effect beschouwd. Dit komt omdat veel mensen het braken zien als een complete reiniging van hun lichaam en ziel. De meest gezochte effecten van ayahuasca zijn de visuele hallucinaties, vaak vergezeld van auditieve effecten. Deze hallucinaties kunnen variëren van kleurrijke geometrische patronen tot het zien van buitenaardse levensvormen. De visuele geometrie die tijdens deze reis wordt ervaren, wordt vaak vergeleken met die van paddo’s. Ayahuasca en andere vormen van DMT produceren een volledig spectrum van hallucinaties die zowel intern als extern worden ervaren.

MAO-remmers

Zoals hierboven al genoemd, wordt Psychotria Viridis meestal gebruikt in combinatie met een MAO-remmer, zoals bijvoorbeeld Banisteropsis Caapi. De aanwezige DMT in Chacruna wordt normaal gesproken door de darmen van ons lichaam afgebroken, waardoor het niet goed tot werking kan komen. De enige manier om de hallucinogene en andere effecten van Psychotria viridis te ervaren is door het te consumeren samen met een MAO-remmer.

MAO-remmers kunnen in grotere hoeveelheden zeer gevaarlijk zijn, daarom is voorzichtigheid geboden. Wanneer een persoon medicatie zoals SSRI gebruikt, dan mogen MAO-remmers onder geen enkele omstandigheid worden ingenomen. De combinatie van ayahuasca met antidepressiva van het TCA-of SSRI-type, dextromethorfan, amfetamine, MDMA of serotonerge opiaten zoals tramadol, kan het serotoninesyndroom veroorzaken. Ook het gebruik van anti-histamines en bloeddrukverlagers kan gevaarlijk zijn.

Risico’s van Psychotria Viridis

De risico’s en bijwerkingen van het gebruik van Psychotria Viridis schuilen hem in het gebruik van de bladeren in combinatie met een MAO-remmer. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, angst, paranoia en het verlies van motorische functies. Momenteel worden er weinig lange-termijn bijwerkingen geassocieerd met Psychotria Viridis.

Het gebruik van ayahuasca wordt afgeraden bij mensen met een psychiatrische stoornis, of met directe familieleden met een psychiatrische stoornis. Het brouwsel wordt in sommige gevallen gelinkt aan een verergering van dergelijke psychische problemen. De intense ervaring kan verwarrend of beangstigend werken, wat het een noodzaak maakt dat je mentaal stabiel bent voor je een dergelijk intense drank inneemt. Het drinken van ayahuasca zonder begeleiding is af te raden.

Legaliteit

Psychotria viridis is legaal in de meeste landen, omdat het over het algemeen geen gecontroleerde plant is. Dit is echter niet het geval voor de psychoactieve stof die uit Chacruna gewonnen kan worden. DMT is namelijk over het algemeen een gereguleerde stof, wat betekent dat extractie en bezit van DMT in de meeste landen illegaal is, waaronder in Nederland.

Laatste update 10 juli 2019

Gerelateerde artikelen

Vond je dit artikel nuttig?

Need Support?
Can’t find the answer you’re looking for? Don’t worry we’re here to help!
Contact Support