Ayahuasca FAQ

Ayahuasca, (hoofdingrediënt is Banisteriopsis caapi), oorspronkelijk afkomstig uit het Amazonegebied, wordt als thee gedronken om spirituele ervaringen te veroorzaken. Het is een redelijk heftig middel met verschillende effecten. Op deze pagina worden een aantal veelgestelde vragen over ayahuasca beantwoord.

Wat is Ayahuasca?

Ayahuasca is een geneesmiddel dat waarschijnlijk al duizenden jaren traditioneel wordt gebruikt door inheemse volkeren in het Amazonegebied. Het is een brouwsel dat wordt gemaakt van twee planten: de ayahuasca-liaan Banisteriopsis Caapi, en het blad van de chacruna-plant, ook wel bekend als psychotria viridis. De twee planten zijn elk afkomstig uit de jungle, maar het is vooral wanneer de twee samenkomen dat er magische dingen gebeuren. Het krachtige mengsel zou volgens de inheemse volkeren toegang bieden tot het ‘rijk der zielen’ en je in staat stellen een wereld te betreden die in ons normale bewustzijn niet aanwezig is.

De chacruna-plant bevat de krachtige psychoactieve stof dimethyletryptamine (DMT), die op zichzelf niet oraal actief is omdat deze wordt gemetaboliseerd door het maagenzym monoamine oxidase (MAO). Bepaalde chemicaliën in de ayahuasca-wijnstok bevatten echter MAO-remmers die ervoor zorgen dat de DMT in de chacruna plant niet wordt afgebroken door het lichaam, en de effecten ervan zelfs verlengd. Het brouwsel circuleert door de bloedbaan naar de hersenen, waar het krachtige visionaire ervaringen in gang zet en ons in staat stelt om toegang te krijgen tot ‘buitenaardse rijken’. Ook zou het ons in staat stellen tot diep in onze eigen ziel te kijken, zeggen deskundigen.

Is ayahuasca veilig?

Vanwege Europese wetgeving is het niet toegestaan te claimen of een dergelijk brouwsel als Ayahausca veilig is of niet. Kenners zeggen dat het vrijwel onmogelijk is om van een puur ayahuasca brouwsel een overdosis te krijgen. Dit zou volgens sommige bronnen pas mogelijk zijn na het drinken van enkele liters, terwijl een normale dosis zo’n 50 – 100 milliliter bevat. Wel is het zo dat de aanwezige MAO-remmers potentieel gevaarlijk kan zijn voor mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, maar ook voor mensen met bepaalde psychische aandoeningen. Ook zijn deze MAOi’s giftig in combinatie met bepaalde voedingsmiddelen. U moet daarnaast het gebruik van Ayahuasca in combinatie met antidepressiva zoals SSRI absoluut vermijden. Dit kan namelijk leiden tot een gevaarlijk en mogelijk fataal serotoninesyndroom.

Is ayahuasca legaal?

Ayahuasca is in Nederland verboden. Ayahuasca-thee bevat het bestanddeel dimethyltryptamine (DMT) dat op grond van de Opiumwet niet mag worden ingevoerd. In 2019 werd een vrouw veroordeeld die in 2015 op Schiphol 33 kilo ayahuasca-thee door de douane probeerde te loodsen. De vrouw is lid van een Braziliaans kerkgenootschap dat de thee in erediensten gebruikt en als “heilig middel” ziet. Om die reden werd de invoer en het gebruik gedoogd. De vrouw was tegen de uitspraak van het hof in cassatie gegaan, omdat haar veroordeling in strijd zou zijn met de vrijheid van godsdienst. Volgens de Hoge Raad is het verbod op de invoer van de thee een “toegelaten beperking” van de vrijheid van godsdienst vanwege de risico’s voor de volksgezondheid. Ayahuasca is wel legaal in Peru, de plek waar veel ayahuasca ceremonies worden gehouden.

Wat zijn de effecten van ayahuasca?

Voor de meeste mensen zijn de effecten van ayahuasca ongeveer 30 minuten tot een uur na het drinken voelbaar. Sommige mensen voelen het echter bijna onmiddellijk en anderen merken pas enkele uren na het drinken enige effecten. De effecten van ayahuasca zijn breed. Hoewel visioenen (elke combinatie van licht, kleur en vorm niet waarneembaar zijn in gewone staten van bewustzijn) een veel voorkomende ervaring zijn met ayahuasca, heeft niet iedereen ze. De hoeveelheid visies die een persoon ervaart of niet ervaart wanneer ze ayahusaca drinken, is echter niet gecorreleerd met de potentiele werking op het lichaam. Met andere woorden: iemand die niet hallucineert, zou alsnog geestelijk baat kunnen hebben bij het middel.

De effecten die ayahuasca kan hebben varieert enorm, waaronder pijnlijke en angstaanjagende tot mystieke ervaringen waarbij tijd, ruimte en de eigen identiteit worden overstegen en absolute gelukzaligheid wordt ervaren. Dit hangt mede af van de context waarin Ayahuasca wordt geconsumeerd, evenals de fysieke en emotionele toestand van de persoon die Ayahuasca consumeert.

In veel gevallen veroorzaakt Ayahuasca braken en zweten, dit wordt ook wel de ‘purge’ of ‘zuivering’ genoemd. Deze zuiveringen kunnen op verschillende manieren plaatsvinden op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Op fysiek niveau zijn braken en ontlasting de meest voorkomende vormen. Trillen, verspringende gedachten, geeuwen, huilen, lachen en warm / koud zweet zijn anderen. Volgens inheemse volkeren is deze zuivering de manier van het medicijn om het lichaam te bevrijden van schadelijke, giftige, onderdrukte of opgehoopte energieën of elementen als gevolg van verslavingen, fysieke kwalen of trauma uit het verleden.

Maakt ayahuasca je angstig of bang?

Het ervaren van angst tijdens een ayahuasca-ceremonie is heel normaal. Het is voor zowel het lichaam als de geest een vreemde ervaring. Bij de meeste ceremonies zijn zogeheten sjamanen aanwezig die deze visionaire reis begeleiden. Ademhalingstechnieken en yoga kunnen worden ingezet om angsten tijdens deze reis te verminderen. Veel mensen melden juist dat ze angst, woede of trauma hebben kunnen loslaten nadat de plant hen had gedwongen hun problemen aan te pakken.

Is ayahuasca een medicijn?

Ayahuasca wordt al heel lang als een zeer gerespecteerd medicijn in de Amazone gebruikt. Deze benaming heeft het echter niet in de Europese Unie, waar eigen regelgeving heerst en waar bepaalde stoffen eerst moeten worden gecontroleerd voordat ze als medicijn mogen worden bestempeld. Inheemse bevolkingen zien Ayahuasca als een medicijn dat geschikt is voor spirituele en lichamelijk genezing.

Wat is het ayahuasca-dieet?

Het ayahuasca-dieet is een reeks voedingsaanbevelingen die door inheemse volkeren al vele generaties worden gebruikt. In het geval van sommige voedselbeperkingen is er ook definitief wetenschappelijk bewijs dat deze essentieel zijn voor de veiligheid. Dit is het geval omdat de MAO-remmers in het brouwsel giftig zijn in combinatie met sommige voedingsmiddelen. Personen die ayahuasca gebruiken, worden geadviseerd ruim twee weken van te voren te beginnen met het ayahuasca-dieet. Voorbeelden van voedingsmiddelen die niet gegeten of gedronken dienen te worden zijn varkensvlees, dierlijke vetten, zuivelproducten, cafeïne, geraffineerde suikers en koolzuurhoudende dranken.

Hoe lang duurt een ayahuasca ceremonie?

Ceremonies duren meestal 3-7 uur, maar elke ceremonie varieert evenals elke individuele ervaring. Er is dus geen norm of regel die schrijft dat een ceremonie een bepaald aantal uur hoort te duren. Het is volgens velen zelfs het beste om zonder verwachtingen aan elke ceremonie deel te nemen.

Laatste update 11 december 2019

Gerelateerde artikelen

Vond je dit artikel nuttig?

Need Support?
Can’t find the answer you’re looking for? Don’t worry we’re here to help!
Contact Support