Yopo

Ben je op zoek naar een intense trip vol visuele effecten? Dan kom je tijdens je zoektocht ongetwijfeld uit bij yopo. Yopo is een bewustzijnsverruimend middel dat al meer dan 4000 jaar door verschillende stammen in Zuid-Amerika wordt gebruikt. Tegenwoordig wordt het voornamelijk gebruikt door enkele stammen in de jungle van de Amazone. Het bevat een combinatie van DMT, Bufotenin en 5-MeO-DMT psychoactieve verbindingen met als effect een – volgens velen geweldige – psychedelische reis vol visionaire ervaringen.

Wat is yopo?

Klinkt goed! Maar wat is yopo nou eigenlijk? De wetenschappelijke naam van Yopo is Anadenanthera Peregrina, maar spreek dat maar eens uit… Yopo it is, dus! De originele naam verwijst naar het woord ‘Ananda’ uit het Sanskriet, wat gelukzaligheid betekent. Na droging en bereiding zijn de zaden van deze plant zeer psychoactief, wat het een perfect middel maakt voor sjamanen en personen die op zoek zijn naar een visuele reis.

Yopo wordt vooral in Centraal-Amerika veel gebruikt. Sommige inheemse volkeren van de Orinoco-vlaktes en uit Colombia, Venezuela en mogelijk in het zuidelijke deel van het Braziliaanse Amazonegebied maken gebruik van yopo snuifsel voor spirituele genezing. Yopo werd ook veel gebruikt in ceremoniële contexten in het Caraïbisch gebied, waaronder Puerto Rico en La Española.

De effecten van yopo

Als je op zoek bent naar een intense trip vol met visuele effecten, dan is yopo wat je zoekt. Gebruikers rapporteren intense visioenen over het leven, maar ook een verandering van perceptie. Het geeft je de mogelijkheid toe te treden tot een heuse droomwereld. Perfect voor de echte psychonauten onder ons.

Yopo wordt door veel mensen vergeleken met Ayahuasca, en dat heeft zijn redenen. Één daarvan is dat Ayahuasca, net als yopo, DMT bevat. Ten tweede omdat yopo meestal samen met de Banisteriopsis caapi wordt ingenomen, een van de twee planten die worden gebruikt om het ayahuasca-brouwsel te bereiden. Hoewel yopo alleen op zichzelf een krachtig effect kan hebben, worden de effecten in combinatie met Banisteriopsis caapi versterkt.

In de zaden van yopo bevinden zich veel werkzame ingrediënten, waaronder Bufotenin, 5-MEO-DMT, 2,9-dimethyltryptoline en DMT-n-Oxide. De Banisteriopsis caapi bevat op zijn beurt MAOi (monoamine oxidase remmers), een chemische verbinding die door ons eigen lichaam wordt geproduceerd om stoffen zoals DMT op te breken. Dit zorgt ervoor dat de DMT van de Yopo-zaden veel langer in het systeem blijft.

Yopo-sjamanen beschrijven de ervaring als een opening van het derde oog waarbij niet-fysieke spirituele dimensies kunnen worden waargenomen.

Hoe wordt yopo gebruikt

Zoals eerder vermeld worden yopo-zaden al ruim 4.000 jaar op verschillende manieren gebruikt. Het oudste duidelijke bewijs van het gebruik van yopo laat zien dat in oudere tijden rookpijpen gemaakt van poemabot werden gebruikt. In Argentinië werden de botten gevonden die het hallucinogene DMT bevatten, één van de verbindingen die in Anadenantherabonen worden aangetroffen. Labtesten wezen uit dat het materiaal afkomstig was van 2.130 jaar voor Christus, wat suggereert dat het middel al ruim 4.000 jaar gebruikt wordt.

De leerachtige, donkerbruine zaaddozen worden ruim 35 cm lang en bevatten een roodachtig bruin yopo zaadje van 1-2 cm breed. De gedroogde yopo zaden worden licht geroosterd en vervolgens vermalen tot een fijn poeder dat wordt gemengd met een alkaliserende gepoederd omhulsel en bladeren van gemalen weegbree. Ook tabak, honing en andere ingrediënten worden in sommige gevallen toegevoegd om de substantie een aangenamere geur te geven.

Yopo inhaleren

Het beste effect wordt bereikt wanneer yopo door een tweede persoon in de neusgaten van de gebruiker wordt geblazen middels een rietje of dun pijpje. (of bamboe- of vogelbotbuizen als je voor de authentieke experience wilt gaan). Blazen is effectiever dan snuiven omdat deze methode meer poeder in de neus laat komen en naar verluidt minder irriterend is. Zodra je een ‘hit’ hebt genomen zijn de effecten normaliter binnen tien minuten merkbaar. Na ongeveer een half uur bereik je een piek, maar de effecten zijn tot op twee tot drie uur na het innemen nog steeds voelbaar.

In sommige gebieden worden de onverwerkte gemalen bonen gerookt, met een veel zwakker effect en sterkere lichamelijke symptomen als gevolg.

Oraal gebruik

Sommige stammen in Zuid-Amerika consumeren yopo oraal in kleine hoeveelheden, vaak gecombineerd met een alcoholische drank. In kleinere doses wordt het gebruik ervan omschreven als onaangenaam. Misselijkheid en braken komt daarbij veel voor. Sterker nog: de bonen waren een hoofdingrediënt in bilca tauri, een oraal zuiveringsmiddel dat één keer per maand gebruikt werd tijdens een rituele braaksessie. Grote hoeveelheden worden meestal niet oraal geconsumeerd, omdat veel stammen geloven dat dit gevaarlijk zou zijn.

Handleiding gebruik yopo-zaden

De Yopo zaadjes die wij verkopen op Dutch-Smart kunnen worden gebruikt om zelf een plant te kweken, maar natuurlijk kunnen ze ook bereid worden om zelf een trip te beleven. We leggen je graag uit hoe dat moet:

  • Verhit de zaadjes op laag vuur tot ze openbarsten
  • Haal het binnenste eruit en gooi de schil weg
  • Verhit dan het binnenste deel op laag vuur, stop als de zaden hard en korrelig worden
  • Vermaal de zaden
  • Meng dan twee delen zaad met één deel calciumhydroxide en één deel bakpoeder
  • Voeg een paar druppels water toe zodat je een deeg kunt maken van het geheel
  • Meng het goed, en verwarm dan het geheel tot alles opgedroogd is. Daarna vermaal je alles nogmaals tot je een fijn poeder hebt

Tip: Gebruik een pan met een deksel, want wanneer de zaden open barsten kan het springen.

Het resultaat van bovenstaande stappen is een mooi home-cooked en snuifbaar mengsel. Voor het beste effect is het handig om een tweede persoon met een rietje of buisje het mengsel in je neus te blazen, zoals hierboven uitgelegd. Oké, maar hoevéél zaadjes gebruik je? Begin je net, kies dan eerst voor de hoeveelheid poeder van één zaad. Een matig tot gemiddeld effect heb je bij twee zaden en bij drie tot vijf zaden wordt de volledige experience bereikt.

Laatste update 3 april 2019

Vond je dit artikel nuttig?

Need Support?
Can’t find the answer you’re looking for? Don’t worry we’re here to help!
Contact Support